Ֆրանսիայում քույր և եղբայր, սնդուկից գտնելով մոր տետրը, «Հայաստանի բաղադրատոմսեր» գիրք են գրել (լուսանկարներ)
Advertisement 1000 x 90

Ֆրանսիայում քույր և եղբայր, սնդուկից գտնելով մոր տետրը, «Հայաստանի բաղադրատոմսեր» գիրք են գրել

Ֆրանսիայի Solar հրատարակության շնորհիվ «Հայաստանի բաղադրատոմսեր» վերնագրով գիրք է լույս տեսել: Հեղինակները հայկական արմատներով ֆրանսիացիներ են՝ քույր և եղբայր Ռիշար և Կորին Զարզավաջյանները, հաղորֆդում է RFI-ն:

Մեկ տարի առաջ Կորինը հին սնդուկի մեջ, որը նա տարիներով պահել է իր տանը, իր մոր՝ Ժակլինի խոհարարական գաղտնիքների տետրն է գտել: Գրքի հեղինակները ոչ միայն «գաղտնազերծել են ընտանեկան գաղտնարանը», այլև միջոցներ են գտել հազարամյակների պատմություն ունեցող հայկական խոհանոցը առողջացնելու:

Կորին Զարզավաջյանը թատրոնի դերասանուհի է, նրա եղբայր Ռիշարը՝ France 2 հեռուստաընկերության լրագրող:

Նրանցից ոչ մեկը նախկինում գիրք գրելու մասին չէր էլ մտածել: Բայց մի անգամ Կորինը գտավ հին սնդուկ, որը տարիներ շարունակ իր տանն էր: Դրա մեջ հին խաղալիքներ էին, նամակներ, իսկ ամենատակը՝ նարնջագույն դպրոցական տետր, որում Կորինը և Ռիշարը ճանաչեցին մոր ձեռագիրը:

Առաջին էջին նա ֆրանսերեն մի քանի աֆորիզմներ էր գրել, իսկ ամենակարևորն ընդգծել էր կարմիր գույնով՝

«Այն ամենն ինչ ասված է սեղանին, պահպահնվում է ծալված սփռոցի ծալքերում»:

Նանրնջագույն տետրը հենց այնպես չէր հայտնվել սնդուկում: Զարզավաջյանների համար ընտանեկան ավանդույհթները պահպանելը նշանակում է կարողանալ պահպանել գոյությունը:

Կորինի և Ռիշարի նախնիները փախել են Օսմանյան կայսրությոթւնից և փրկվելով Ցեղասպանությունից՝ հաստատվել են Ֆրանսիայում: Դառնալ ֆրանսիացիներ՝ պահպանելով իրենց ինքնությունը՝ սա շատ հայ փախստականների և նրանց նախնիների խնդիրն էր:

Կորինին և Ռիշարին, ովքեր մարտահրավեր էին նետել ձուլմանը, հաջողվեց այդ անել շնորհիվ «նարնջագույն տետրի»:

Գտնելով տետրը՝ քույր և եղբայր որոշեցին «գաղտնազերծել» այն և գիրք գրել՝ կիսվելով իրենց ընտանեկան ժառանգությամբ:

«Մեր ծնողները ֆրանսիացիներ էին, բայց միևնույն ժամանակ չէին մոռանում իրենց հայկական արմատների մասին: Մենք ավանդույթներ ունեինք, խոսում էինք հայերեն, իսկ խոհանոցը մեզ համար տարբեր սերունդներն իրար կապող յուրահատուկ օղակ էր:

Հայկական ուտեստները միշտ մեզ համար տոն էին: Այս գրքի շնորհիվ մենք ոչ միայն փորձեցիքն լուծել ընտանեկլան հարցը (պահպանել ժառանգությունը), այլև ընթերցողին ծանոթացնել այս խոհանոցի հետ», — ասում է Ռիշարը:

Վերջին մի քանի տասնամյակների ընթացքում Ֆրանսիայում հայկական խոհանոցի մասին մոտ մեկ տասնյակ գիրք է հրատարակվել: Գրեթե միշտ դրանց հեցղինակները սփյուռքի հայեր են եղել, որոնք անկախ, իսկ առավել ևս խորհրդային Հայաստանի հետ ոչ մի կապ չունեին:

news.am