Պոլիֆենոլները նվազեցնում են շաքարախտի վտանգը և բարելավում հիշողությունը. Biomolecules
Advertisement 1000 x 90

Պոլիֆենոլները նվազեցնում են շաքարախտի վտանգը և բարելավում հիշողությունը. Biomolecules

Ճապոնիայի Շիբաուրայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի և Իտալիայի Կատանիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ մրգերի, հատապտուղների, բանջարեղենի, սուրճի և թեյի մեջ հայտնաբերված դառը և տտիպ պոլիֆենոլները կարող են բարելավել հիշողությունը և արյան շաքարի վերահսկումը: Արդյունքները հրապարակվել են Biomolecules ամսագրում։

Գիտնականների աշխատանքը ներկայացնում է մարդու առողջության համար պոլիֆենոլների օգտագործման օգուտների վերաբերյալ գոյություն ունեցող հետազոտությունների գիտական ​​ակնարկ: Պոլիֆենոլները բույսերի հզոր միացություններ են, որոնք հայտնի են իրենց հակաօքսիդանտ հատկություններով: Նրանք կարող են պաշտպանել բջիջները վնասից թթվածնի հատուկ ձևերի միջոցով, որոնք ժամանակի ընթացքում կուտակվում են մարմնում:

Գիտական ​​ակնարկը ցույց է տվել, որ կանաչ թեյի մեջ հայտնաբերված դառը պոլիֆենոլների (կաստալագին, գրանդինին և վեսկալագին) օգտագործումը խթանում է ստամոքս-աղիքային տրակտում հորմոնների սինթեզը, որոնք անհրաժեշտ են արյան գլյուկոզի մակարդակը կարգավորելու համար:

Հայտնաբերվել է նաև, որ տտիպ պոլիֆենոլները (ֆլավանոլներ) կարգավորում են հիպոթալամուս-հիպոֆիզ-ադրենալ առանցքի ակտիվացումը: Սա հիմնական նեյրոէնդոկրին համակարգն է, որը պատասխանատու է մարմնի հոմեոստազի պահպանման, շրջակա միջավայրի գործոններին հարմարվելու և սթրեսի պայմաններում գոյատևելու համար: Այս առանցքը նաև խորն ազդեցություն ունի զգացմունքների և հիշողության կարգավորման վրա։ Նշվում է, որ կակաոյի հատիկների մեջ առատորեն հայտնաբերվում են տտիպ պոլիֆենոլներ։