Անտեսանելի սինթետիկ մանրաթելերը սնունդը կդարձնեն ավելի օգտակար՝ առանց համը փոխելու
Advertisement 1000 x 90

Անտեսանելի սինթետիկ մանրաթելերը սնունդը կդարձնեն ավելի օգտակար՝ առանց համը փոխելու

Մելբուռնի տեխնոլոգիական ինստիտուտի (Ավստրալիա) գիտնականները գտել են բոլոր ծնողների համար ամենահրատապ խնդիրներից մեկը լուծելու միջոց․ ինչպե՞ս ստիպել երեխաներին օգտակար, բայց ոչ շատ համեղ սնունդ ուտել:

Տվյալ դեպքում խոսքը սննդային մանրաթելերի մասին է, որոնք թեև չեն մարսվում մարդու մարսողական համակարգի ֆերմենտներով, սակայն կարող են ճեղքավորվել աղիքների միկրոֆլորայի կողմից, ինչը բազմակողմանի օգուտներ է բերում օրգանիզմին։ Խնդիրն այն է, որ նույնիսկ ամեն մեծահասակ չէ, որ կարողանում է իրեն ստիպել ծամել կոշտ բլիթներ սննդային մանրաթելերի ավելացումով, ուստի ավստրալացի գիտնականները մշակել են դրա «անտեսանելի» նմանակը:

Նոր նյութը ստացել է «FiberX» անվանումը, այն սինթետիկ մանրաթելի մոլեկուլ է, որից հեռացվել են մարդու համային ընկալիչները գրգռող բաղադրիչները։ Արդյունքում ստացվում է մի նյութ, որն ունենալով չեզոք համ, պահպանում է սննդային մանրաթելերի ֆիզիկական հատկությունները, օրինակ՝ արդյունավետորեն մաքրում է աղիները:

Փորձերի ընթացքում գիտնականները պարզեցին, որ «FiberX»-ի կոնցենտրացիան բլիթների մեջ կարող է հասնել մինչև 20%-ի, նախքան փորձարկվողները կսկսեն զգալ համի տարբերությունը։

Սինթետիկ մանրաթելի առաջին նմուշները պատրաստվել են օսլայից՝ օգտագործելով քիմիական ռեակցիաները։ Գիտնականները կարողացել են հաջողությամբ մշակել հումքի մինչև 80%-ը: Այժմ գիտնականները փորձարկումներ են կատարում գյուղատնտեսության և սննդի արդյունաբերության տարբեր թափոնների կիրառմամբ։ Նրանք նաև ուսումնասիրում են ֆիզիկական վերամշակման և ֆերմենտացման միջոցով հումքը մանրաթելերի վերածելու մեթոդները, որպեսզի ստիպված չլինեն օգտագործել քիմիական նյութեր։ Գիտնականների վերջնական նպատակը լիովին չեզոք համով էժան և մատչելի սննդային հավելում ստեղծելն է:

Հրապարակման պատրաստեց ita.am