Ճապոնական սննդակարգը կարող է օգնել դեպրեսիայի ախտանիշների դեմ պայքարում. Psychiatry and Clinical Neurosciences
Advertisement 1000 x 90

Ճապոնական սննդակարգը կարող է օգնել դեպրեսիայի ախտանիշների դեմ պայքարում. Psychiatry and Clinical Neurosciences

Psychiatry and Clinical Neurosciences բժշկագիտական հանդեսում հրապարակված վերջերս կատարված հետազատության մեջ գիտնականների մի խումբ գնահատել է ավանդական և մոդիֆիկացված ճապոնական սննդակարգին հետևելու և ճապոնացի աշխատունակ բնակչության շրջանում դեպրեսիվ ախտանիշների տարածվածության միջև կապը։

Միջերկրածովյան սննդակարգն ու հիպերտոնիայի (DASH) դեմ պայքարում սննդակարգային մոտեցումները արևմտյան բնակչության շրջանում դեպրեսիվ ախտանիշների նվազման հետ կայուն կապ են ցույց տվել։ Սակայն Ճապոնիայում անցկացված հետազոտությունները հակասական արդյունքներ են տվել, մասամբ՝ նմուշներին հատուկ օրաբաժնի գնահատման համակարգերի կիրառման պատճառով։

Նոր հետազոտությունում կիրառվել է 2018-2021 թվականներին հինգ ընկերություններից և վեց հետազոտական ​​կենտրոններից հավաքված Ճապոնիայի աշխատանքային առողջության համաճարակաբանական համագործակցության (J-ECOH) տվյալները։ Ընդհանուր առմամբ 12 հազար 499 մասնակից լրացրել է սննդի ընդունման հաճախականության վավերացված՝ հարցաթերթիկ և Համաճարակաբանական հետազոտությունների կենտրոնի դեպրեսիայի 11 կետից բաղկացած սանդղակը (CES-D-11):

Սննդային գնահատականները հաշվարկվել են ինչպես ավանդական, այնպես էլ մոդիֆիկացված ճապոնական սննդակարգերի համար։ Ավանդական գնահատումը ներառում էր սպիտակ բրինձ, միսոշիրու (ճապոնական ուտեստ՝ մեջը լուծված միսո մածուկով ապուր), սոյայի արտադրանք, եփած բանջարեղեն, ձուկ, աղած սնունդ, սունկ, ջրիմուռ և կանաչ թեյ: Փոփոխված վարկանիշում սպիտակ բրինձը փոխարինվել է անխառն հացահատիկներով կամ նվազագույնի հասցված մշակված հացահատիկներով, աղի սննդի քանակը վերանայվել է իջեցվել և ավելացվել են հում բանջարեղեն, մրգեր և կաթնամթերք։

12 հազար 499 մասնակիցներից 30,9%-ը հայտնել է դեպրեսիայի ախտանիշների մասին։ Մասնակիցների միջին տարիքը 42,5 տարեկան էր, իսկ կանայք կազմում էին ընտրանքի 12%-ը։ Պարզվել է, որ ինչպես ավանդական, այնպես էլ փոփոխված ճապոնական սննդակարգին հետևող մարդիկ ավելի տարիքով մեծ են, ամուսնացած, ավելի կրթված և ֆիզիկապես ավելի ակտիվ։ Նրանք նաև հայտնել են ծխելու մակարդակի նվազման և աշխատանքային ժամերի երկարացման մասին։ Սննդակարգի հետևողականության և դեպրեսիվ ախտանիշների միջև հստակ հակադարձ կապ է նկատվել։

Այս արդյունքները մնացին անփոփոխ՝ հոգեկան խանգարումների պատմություն ունեցող մասնակիցներից բացառելուց հետո։ Երկու դիետաներն էլ ցույց տվեցին նմանատիպ պաշտպանիչ ազդեցություն, չնայած այն հանգամանքին, որ փոփոխված տարբերակը ավելացրեց լրացուցիչ սննդարար նյութերով հարուստ սնունդ:

med.news.am