D վիտամինի նորմալ մակարդակը կարող է սիրտ-անոթային հիվանդություններով մարդկանց շրջանում 30 տոկոսով նվազեցնել վաղաժամ մահվան հավանականությունը: Այս մասին հայտնում են University of Bergen-ի (Նորվեգիա) գիտնականները:
Գիտնականների խոսքով՝ հիմնական խնդիրն այն է, որ բավական դժվար է յուրաքանչյուր կոնկրետ հիվանդի համար այս վիտամինի չափաքանակի ճշգրիտ հաշվարկումը: Ինչպես D վիտամինի դեֆիցիտը, այնպես էլ չափից ավելի մեծ քանակությունը կարող են օրգանիզմի աշխատանքի տարբեր խանգարումներ առաջացնել: Գիտնականները շեշտում են, որ հատկապես այս պատճառով D վիտամինը պետք է նշանակի միայն բժիշկը:
ԱՄՆ Ոսկրային հիվանդությունների բժշկության քոլեջի աշխատակիցներն, իրենց հերթին, հանգել են այն եզրակացության, որ D վիտամինի ընդունումը չպետք է առանձնացված լինի. դրա յուրացումը առողջության համար բարենպաստ կլինի միան այն պարագայում, եթե օրգանիզմը ստանա նաև բավարար քանակությամբ մագնիում:
Մագնիում լիարժեք չստանալը ժամանակակից մարդկանց մեծամասնության խնդիրն է, քանի որ այն զարգանում է վերամշակված սնունդի չարաշահման ֆոնին: Մագնիումի լավագույն աղբյուրներ են համարվում նուշը, բանանը, հատիկավորները, շագանակագույն բրինձը, ձկան յուղը, դդմի սերմերը, քունջութը և արևածաղիկը, կաթը և այլն: Բնակչության սննդակարգում հատկապես այս բնական և չմշակված սննդամթերքներն են չափից ավելի պակասում:
Գիտնականների խոսքով՝ մագնիումի բավարար քանակությունը նվազեցնում է D վիտամինի դեֆիցիտի հավանականությունը: D վիտամին ընդունելու հետ կալցիումի և ֆոսֆատի մակարդակի բարձրացումը և մագնիումի պակասը կարող են բերել անոթային կալցինացման, նախազգուշացնում են փորձագետները:
Կալցինացիան վտանգավոր պաթոլոգիական պրոցես է, որը զարգանում է անոթների պատերին կալցիումի նստվածքի հետևանքով: Արդյունքում անոթային հյուսվածքը կորցնում է իր առաձգականությունը, ինչը լրջորեն մեծացնում է նույնիսկ աննշան գործոնների ազդեցություններից անոթների վնասման հավանականությունը:
Օրգանիզմում D վիտամինի դեֆիցիտը կարող է կենտրոնական նյարդային համակարգի դիսֆունկցիա, դեպրեսիա և նևրոզներ առաջացնել, ինչպես նաև ֆերտիլության հետ կապված խնդիրներ, ավելորդ քաշի և դիաբետի հավանականության մեծացում, վարակման ենթակայություն: