Մթերքներ, որոնք ակտիվացնում են լորձի արտազատումը
Advertisement 1000 x 90

Մթերքներ, որոնք ակտիվացնում են լորձի արտազատումը

Լորձաթաղանթի մակերևույթը մշտապես խոնավանում է լորձային հեղուկով, որն արտադրվում է լորձաթաղանթի մեջ գտնվող գեղձերից։

Բերանում, քթի մեջ, թոքերում, ստամոքսաղիքային տրակտում և կոկորդում կան այնպիսի հյուսվածքներ, որոնք լորձ են արտադրում: Այս լորձն ահրաժեշտ է վերը նշված օրգանների պաշտպանության համար:

Լորձը նաև կանխարգելում է վիրուսների, բակտերիաների և այլ մանրէների ներթափանցումն օրգանիզմ:

Լորձը պարունակում է հակամարմիններ, ֆերմենտներ, սպիտակուցներ և բջիջներ: Այս բոլոր միացություններն անհրաժեշտ են օրգանիզմին՝ հատկապես հիվանդ ժամանակ: Երբ հիվանդ ենք՝  նկատում ենք լորձի ակտիվ արտադրություն: Սա տեղի է ունենում այն պատճառով, որ լորձը սկսում է ավելի արագ արտազատվել, որպեսզի օգնի օրգանիզմին պայքարել հիվանդության դեմ:

Բացի այդ, գոյություն ունեն մի շարք մթերքներ, որոնք խթանում են լորձի արտազատումը:

Որո՞նք են այդ մթերքները

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կան որոշ մթերքներ, որոնք խթանում են լորձի արտազատումը: Եթե ցանկանում եք նվազեցնել լորձի քանակը, խուսափեք հետևյալ մթերքներից՝

Կաթ և այլ կաթնային մթերքներ

Կարմիր միս

Ալկոհոլ

Գլյուտեն պարունակող

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Լիլիթ Հարությունյանը