Տեխասի բժշկական գիտական կենտրոնի գիտնականները կապ են գտել սպանախի օգտագործման եւ հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման միջեւ: Այս մասին հայտնել է սննդաբան Զուհրա Պավլովան (Ռուսաստան) իր Telegram ալիքում՝ հղում անելով Gut Microbes ամսագրի հոդվածին:
Գիտնականները փորձ են անցկացրել առնետների վրա, որոնք նախատրամադրվածություն ունեին հաստ աղիքի պոլիպների նկատմամբ: Փորձնական առնետներիկողմից սպանախի կանոնավոր օգտագործումից հետո բորբոքումը նվազել է:
Ըստ Պավլովայի՝ սպանախը խորհուրդ է տրվում կանոնավոր կերպով օգտագործել բոլորի կողմից, բացառությամբ այն մարդկանց, ովքեր ունեն միզաթթվի բարձր մակարդակ: Սպանախ կարելի է ուտել շաբաթական 1-2 անգամից ոչ ավել: