Սննդամթերքի որ տեսակներն են բացասաբար անդրադառնում ատամների վրա
Advertisement 1000 x 90

Սննդամթերքի որ տեսակներն են բացասաբար անդրադառնում ատամների վրա

Գոյություն ունեն սննդամթերքի տեսակներ ու ըմպելիքներ, որոնք շատ ավելի վնասակար են ատամների համար, քան մյուսները։ Դրանց շարքին են դասվում քաղցրավենիքը, սպիտակ գինին, ու գազավորված ըմպելիքները։ Այս մասին Газета.Ru-ի հետ զրույցում ասել է ատամնաբույժ-թերապևտ Ռոման Կորոլյովը։

Բժշկի խոսքով՝ սա պայմանավորված է նրանով, որ սննդամթերքի այս տեսակները պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, ինչի արդյունքում դրանց հաճախակի օգտագործումը հանգեցնում է էմալի վնասմանը, որն էլ դառնում է կարիեսի պատճառ։ Բացի այդ, բակտերիաները, որոնք լինում են յուրաքանչյուր մարդու բերանի խոռոչում, վերածում են շաքարը թթվի, որը քայքայում է ատամները։

Նման խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետը խորհուրդ է տալիս հրաժարվել քաղցր մթերքից ու ըմպելիքներից կամ առնվազն ողողել բերանի խոռոչը դրանց ընդունումից հետո։ Ատամները կանոնավոր լվանալը ևս կօգնի պաշտպանել ատամները շաքարի վնասակար ազդեցությունից։

Ինչ վերաբերում է սպիտակ գինուն, ապա այս ըմպելիքը ատամների էմալի վրա միկրոճաքեր է առաջացնում, քանի որ պարունակում է թթուներ, որոնք բարձրացնում են դրա զգայունությունը ջերմաստիճանի փոփոխությունների նկատմամբ։

Վերոնշյալներից բացի, մասնագետն ատամների համար վնասակար սննդամթերքի տեսակների շարքին է դասել նաև թթվային մթերքն ու ըմպելիքները, որոնք ևս հարկավոր է սահմանափակել։

tert.am