Ճարպերում լուծվող վիտամինները, եթե դրանք ավելորդ քանակությամբ ընդունվեն, կարող են հանգեցնել լյարդի վնասման: Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է լաբորատորիայի գիտաշխատող Նատալյա Կոխը։
«Ավելի շատ վիտամին A-ն կարող է հանգեցնել լյարդի վնասման: Այնուամենայնիվ, վիտամին A-ի նման միացությունները՝ ռետինոիդները, օգտագործվում են ցաների բուժման համար։ Դոզան այս դեպքում ընտրվում է այնպես, որ չվնասի լյարդին: Վիտամին D-ն նույնպես ունի զգալի կողմնակի ազդեցություններ, երբ դրա մակարդակն արյան մեջ բարձրանում է 150 նգ/մլ-ից, բայց դրա գերդոզավորումը բավականին դժվար է. ես անձամբ երբեք չեմ հանդիպել դրան: Դա կարող է պայմանավորված լինել հիմնականում վիտամին D-ի բարձր չափաբաժիններով անվերահսկելի ընդունմամբ մարդկանց մոտ, որոնց օրգանիզմը նպաստում է դրա արտազատման նվազմանը», – ասել է Կոխը:
Բժիշկը նաև նշել է, որ որոշ գենետիկական բնութագրեր կարող են հանգեցնել օրգանիզմում բորբոքման ավելացման՝ վիտամին E-ի չափից ավելի ընդունման դեպքում: «Եթե չգիտեք՝ արդյո՞ք կան այդպիսի հատկանիշներ, ակտիվ բորբոքման ժամանակ չպետք է հատուկ վիտամին E ընդունել: Բժիշկը կարող է ախտորոշել բորբոքում, այնպես որ դուք պետք է սկսեք ցանկացած վիտամին և սննդային հավելումներ ընդունել մասնագետի հետ քննարկելուց հետո»,-ասել է Կոխը: