Սննդամթերքի որ տեսակներն են բարձրացնում ֆիզիկական դիմացկունությունը
Advertisement 1000 x 90

Սննդամթերքի որ տեսակներն են բարձրացնում ֆիզիկական դիմացկունությունը

Տոկունություն ասելիս սովորաբար մասնագետները նկատի են ունենում մարմնի՝ մկանային ամբոջ ապարատի մասնակցությամբ չափավոր ինտենսիվության երկարատև ֆիզիկական ակտիվությանը դիմանալու կարողությունը։ Նման ծանրաբեռնվածության դեպքում առողջությունը պահպանելու համար սննդակարգը պետք է հարուստ լինի սննդամթերքի այնպիսի տեսակներով, որոնք կարող են արագ վերականգնել էներգիայի պաշարները։ Այս մասին Газета.Ru-ի հետ զրույցում ասել է սննդաբան Ումա Ռաջբովան։

«Ֆիզիկական տոկունությունը բարձրացնող սննդամթերքի տեսակների շարքին է դասվում ճարպերով հարուստ սնունդը, քանի որ տևական և ինտենսիվ ծանրաբեռնվածության դեպքում հենց ճարպերն են պատասխանատվություն կրում մարմնին էներգիայով ապահովելու և դրա աշխատունակությունն ու վերականգնվելու կարողությունը պահպանելու համար: Օգտակար ճարպերը մենք կարող ենք ստանալ ինչպես բուսական ծագման մթերքից (ձիթայուղ, ավոկադո, ընկույզ), այնպես էլ կենդանական ծագման (յուղոտ ձկնատեսակներ)», – նշել է սննդաբանը։:

Փորձագետի խոսքով՝ ոչ պակաս կարևոր դեր են խաղում նաև ածխաջրերը, որոնք կարճ ժամանակով էներգիա են հաղորդում օրգանիզմին, ինչն էլ ուղղակիորեն ծախսվում է մկանների աշխատանքի վրա:

«Սննդակարգում անհրաժեշտ է անպայման ներառել հացահատիկներ, որոնք պետք է հիմք հանդիսանան ածխաջրային սննդակարգի համար (քինոա, բրինձ, բլղուր, վարսակ, հնդկաձավար) և, իհարկե, մրգեր, հատապտուղներ ու բանջարեղեն», – հավելել է նա։

Բացի այդ, դիմացկունությունը բարձրացնելու ուղղությամբ միջոցներ ձեռնարկելիս հարկավոր է հիշել նաև դյուրամարս սպիտակուցների ու ամինաթթուների մասին, որոնք օգնում են վերականգնել մկանները տևական ծանրաբեռնվածությունից հետո։