Ջորջիայի համալսարանի նոր հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ ճաշի սեղանի շուրջ նման փոխազդեցությունները գնալով ավելի հավանական են դառնում, ըստ ծնողների ավելի ու ավելի ծանրաբեռնված և սթրեսային դառնալու աստիճանի։
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Appetite ամսագրում։
Դժվար գործերը, չափազանց շատ անելիքները և ֆինանսական հոգսերը՝ այս ամենը ավելացնում են ամենօրյա սթրեսն ընտանեկան կյանքում:
Թեև ընթրիքի ժամանակ ճնշման մեկ դեպք կարող է չազդել երեխայի սննդի հետ փոխհարաբերությունների վրա, սննդի հետ կապված մի քանի բացասական փորձառություններ են առաջանում:
«Անպատշաճ ճնշումը նվազագույնի հասցնելը կարևոր է օգնելու ծնողներին ստեղծել դրական փորձառություններ, որոնք ամրապնդում են երեխաների առողջ սնվելու վարքագիծը, որպեսզի նրանք ունենան սովորություններ, որոնց վրա կարող են հիմնվել», – բացատրեց հետազոտության գլխավոր հեղինակը և Հանրային առողջության քոլեջի օգնականը Ալլան Թեյթը. «Սա կարևոր է երեխայի առողջության և զարգացման համար, քանի որ առողջ սննդակարգը պաշտպանում է հետագա կյանքում քրոնիկ հիվանդությունների առաջացումից»:
Նախորդ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կանայք դեռևս կրում են տնային տնտեսության և երեխաների խնամքի հիմնական պատասխանատվությունը, չնայած հաճախ տնից դուրս նույն կամ ավելի ժամեր են աշխատում, քան իրենց զուգընկերները:
Ներկայիս ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ մայրերն ավելի հաճախ են հյուծվածություն ունենում, քան հետազոտության մեջ ընդգրկված հայրերը:
Հետազոտությունը մի քանի տարիների ընթացքում հետևել է 631 ռասայական և էթնիկական տարբեր ընտանիքների՝ ուսումնասիրելու տարբեր և ցածր եկամուտ ունեցող ընտանիքների երեխաների սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը և պաշտպանիչ գործոնները: Ծնողներին տրվեցին տարբեր հարցեր՝ գնահատելու իրենց ռեսուրսների սպառման և սթրեսի մակարդակը:
Նրանց նաև հարցրել են, թե արդյոք նրանք պետք է «համոզվեն, որ (իրենց երեխան) այդ ճաշի ժամանակ շատ սնունդ չուտի», և արդյոք նրանք պետք է «խրախուսեն (իրենց երեխային) ավելի շատ ուտել»:
Հետազոտողները պարզել են, որ այն օրերին, երբ ծնողները նշում էին ռեսուրսների սպառման և սթրեսի ավելի բարձր մակարդակ, ծնողներն ավելի հավանական է, որ զբաղվեին հարկադիր սնվելով ինչպես այդ օրը, այնպես էլ հաջորդ օրը: Սա կարևոր է, քանի որ շատակերությունը հաղթահարելու ունակության վրա կարող է բացասաբար ազդել տնային սնունդը, նշում են գիտնականները։