Ատամների բնական սպիտակեցումը կարելի է ձեռք բերել սովորական ապրանքների անսպասելի համակցության միջոցով: Ինչպես գրում է Journal of Dental Research-ը, Հարվարդի ստոմատոլոգիական բժշկության դպրոցի մասնագետները լայնածավալ հետազոտություն են անցկացրել՝ ատամները սպիտակեցնելու անվտանգ մեթոդներ գտնելու համար:
Ժամանակակից աշխարհում ատամի էմալի մգացման խնդիրն ավելի ու ավելի արդիական է դառնում ներկանյութերի և թթուների բարձր պարունակությամբ ապրանքների օգտագործման պատճառով, հայտնում է Planet Today-ը։ Ավանդական սպիտակեցման մեթոդները հաճախ առաջացնում են կողմնակի բարդություններ և կարող են բացասաբար ազդել բերանի առողջության վրա:
Պրոֆեսոր Մայքլ Անդերսոնի գլխավորած գիտնականների թիմը վեցամսյա հետազոտություն է անցկացրել, որին մասնակցել են 200 կամավորներ: Փորձի ընթացքում մասնակիցները պահպանել են հատուկ մշակված դիետա, որը ներառում էր որոշակի բնական մթերքներ:
Արդյունքները գերազանցել են հետազոտողների սպասելիքները՝ պարզվել է, որ բրոկկոլիի, կիվիի և նուշի համադրությունը հզոր սպիտակեցնող ազդեցություն է ստեղծում։ Պրոֆեսոր Անդերսոնը դա բացատրում է այս արտադրատեսակների մեջ հատուկ ֆերմենտային համալիրի առկայությամբ, որն օգնում է էմալը թեթևացնել՝ չվնասելով դրա ամբողջականությունը։
Բերանի խոռոչի խնամքի միջոցների արտադրողներն արդեն հետաքրքրություն են հայտնել հայտնագործության նկատմամբ։ Որոշ ընկերություններ սկսել են մշակել ատամի մածուկներ այդ արտադրանքի քաղվածքներով: Ակնկալվում է, որ նոր բանաձեւերի կլինիկական փորձարկումները կավարտվեն մինչեւ տարեվերջ։