4 մթերք՝ արյան ճնշման դեմ
Advertisement 1000 x 90

4 մթերք՝ արյան ճնշման դեմ

Արյան բարձր ճնշման խնդիր կարող է առաջանալ մի քանի գործոնների պատճառով՝ ժառանգականություն, տարիք և այլն: Իհարկե, այս ամենն անհնար է փոխել, սակայն կարող եք բնական ճանապարհով կարգավորել ճնշումը: Դա կարող եք անել ծխախոտից և ալկոհոլից հրաժարվելով,  սննդակարգը փոխելով և սթրեսի մակարդակը նվազեցնելով:

Եթե ձեր ճնշումը 140/90 է, նշանակում է՝ այն շատ բարձր է: Սովորական ճնշումը պետք է լինի 120/80, և այս ցուցանիշից բարձր որևէ թիվ կարող է լուրջ հիվանդության պատճառ դառնալ:

Արյան բարձր ճնշման վտանգը նրանում է, որ շատ հաճախ մարդիկ նույնիսկ  չեն էլ զգում այն: Երբ հայտնվում են նախանշանները, հաճախ ուշ է լինում այլևս որևէ բան փոխելու համար:

Ճնշման պատճառով առաջացած հիվանդություններն են՝ սրտի և երիկամների վատ աշխատանքը, շաքարախտը, անքնությունը, բարձր խոլեստերինը, և այլն:

Ի՞նչ անել ճնշումն իջեցնելու համար: Նախ՝ պետք է խուսափել դեղամիջոցներ ընդունելուց:

Ըստ healthyfoodstar.com-ի՝ քանի դեռ բժշկի կողմից չի ախտորոշվել հիվանդությունը, կարող եք բնական ճանապարհով իջեցնել արյան ճնշումը՝ փոխելով ձեր սննդակարգը:

Հեշտ փոփոխությունները ներառում են՝ վարժություններ, հրաժարվեք վերելակից և օգտվեք աստիճանավանդակից:  Պետք է նաև մոռանալ ծխելու և ալկոհոլ օգտագործելու մասին:

Արտիշոկ

Հրաշալի կերպով իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը և կանխարգելում է արյան բարձր ճնշումը:

Բանան

Օրական մեկ բանանը, ըստ New England Journal of Medicine-ի կատարած հետազոտության, կանխարգելում է լուրջ հիվանդությունները: Հնդկաստանում արված հետազոտություններից մեկը ցույց է տվել, որ օրական 2 բանան ուտելը 10%-ով նվազեցնում է արյան ճնշումը: Սա տեղի է ունենում բանանի մեջ առկա մեծ քանակությամբ կալիումի շնորհիվ, որը լավացնում է սրտի աշխատանքը:

Ճակնդեղ

Ճակնդեղի հյութը նվազեցնում է արյան ճնշման մակարդակը: Վերջերս արված հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն ազդում է խմելուց ընդամենը 1 ժամ անց:

Սխտոր

Սխտորը հրաշալի կերպով պայքարում է մի շարք հիվանդություններ դեմ, հատկապես, երբ խոսքը սիրտը պաշտպանելու մասին է: Սխտորն իջեցնում է արյան ճնշումը: Օրական ընդամենը 2 պճեղ սխտորը լավացնում է սրտի աշխատանքը:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Լիլիթ Հարությունյանը