Բոլորն էլ գիտեն՝ որքան վնասակար է ծխելը, սակայն քչերն են կարողանում ազատվել այդ սովորությունից: Ծխախոտը վնասում է գրեթե բոլոր օրգանները, հատկապես՝ թոքերը: Բացի այդ, ծխախոտը մի շարք օրգանների քաղցկեղի առաջացման հիմնական պատճառն է: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ թոքերի քաղցկեղի առաջացման 87%-ի պատճառը հենց նիկոտինն է:
Բարեբախտաբար, վերջերս արված հետազոտությունները ցույց են տվել, որ որոշակի մթերքներ կարող են օգնել նվազեցնել ծխելու հասցրած վնասը: Ձեզ ենք ներկայացնում 4 մթերքների ցուցակ, որոնք կօգնեն նվազեցնել նիկոտինի հասցրած վնասը:
1. Սխտոր
Սխտորն ունի մի շարք օգտակար հատկանիշներ, հատկապես՝ թոքերի համար: Այս պատճառով էլ, սխտորը մեր ցուցակի առաջատարն է:
2. Կոճապղպեղ
Այս հրաշալի բույսը հարուստ է հակամիկրոբային և հակաբակտերիալ հատկանիշներով, որոնք վերականգնում են շնչուղիները:
3. Գրեյպֆրուտ
Գրեյպֆրուտը ցիտրուսային միրգ է, որը մեծ քանակությամբ վիտամին C, բետա-կարոտին, ֆոլաթթու է պարունակում և ունի հզոր հակաքաղցկեղային ազդեցություն: Գրեյպֆրուտի կանոնավոր օգտագործումը խորհուրդ է տրվում հատկապես այն ծխողներին, որոնք թոքերի քաղցկեղի ռիսկային գոտում են գտնվում:
4. Սելեն
Սելենը հանքանյութ է, որով հարուստ է հողը, ջուրն ու որոշակի մրգեր: Սելենն ունի հակաօքսիդանտ ազդեցություն և կարող է պաշտպանել օրգանիզմի բջիջները: Ի հավելումն, սելենը հարուստ է վիտամին E-ով, որը չափազանց անհրաժեշտ է թոքերը վերականգնելու համար:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Լիլիթ Հարությունյանը
168.am