Օտարերկրյա զբոսաշրջիկները Տավուշում թունավորվել են սնկից. նախարարությունն զգուշացնում է
Advertisement 1000 x 90

Օտարերկրյա զբոսաշրջիկները Տավուշում թունավորվել են սնկից. նախարարությունն զգուշացնում է

Սեպտեմբերի 24-ին Տավուշի մարզի Իջևանի և Դիլիջանի բժշկական կենտրոններ են տեղափոխվել օտարերկրյա 5 քաղաքացի՝ հետևյալ ախտանշաններով՝ կտրուկ ցավեր որովայնի շրջանում, սրտխառնոց, փսխում և ընդհանուր թուլություն:

Հիվանդները կերել են անտառից իրենց իսկ հավաքած սունկը: Նախնական ախտորոշվել է «էկզոգեն թունավորում սնկից»:

Հիվանդներին ցուցաբերվել է անհրաժեշտ բժշկական օգնություն, նրանց վիճակը գնահատվում է բավարար: Հիվանդներն ավելի ուշ տեղափոխվե են Երևան՝ բուժումը շարունակելու համար:

Սնկի թունավորումներից և հետագա բարդություններից խուսափելու նպատակով առողջապահության նախարարությունը կրկին զգուշացնում է.

-սննդում չօգտագործել անհայտ ծագման սունկ,

-չհավաքել սունկ ճանապարհների եզրերից,

-ուտելի և թունավոր սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել նկարները, քանի որ թունավոր սունկը շատ հաճախ աճում է ուտելի սնկի մոտ և կարող է արտաքին տեսքով շատ նման լինել,

-չկա որևէ մշակման միջոց, որը կչեզոքացնի սնկի թույնը,

-սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել ժողովրդական միջոցները, ըստ որի՝ եփելու ընթացքում արծաթը սևանում և սևացնում է սնկային արգանակը, կամ թունավոր սնկին չեն մոտենում միջատները և այլ կենդանիները,

-չուտել հում սունկ,

-երեխաներին չկերակրել սնկով,

-աղեստամոքսային համակարգի խնդիրներ ունեցող մարդկանց խորհուրդ չի տրվում սննդում օգտագործել սունկ,

-սնկի հետ չօգտագործել ալկոհոլ, քանի որ այն ակտիվացնում է մի շարք թունավոր նյութեր,

-թարմ սունկը 1 օրից ավելի չպահել` նույնիսկ սառնարանային պայմաններում,

-չզբաղվել ինքնաբուժմամբ։