Ինչ չգիտենք ձեռքի օճառի մասին (լուսանկարներ)
Advertisement 1000 x 90

Ինչ չգիտենք ձեռքի օճառի մասին

Օճառը թաքցնում է այն, ինչի մասին մենք անգամ չենք էլ կռահում:  Կոլումբիայի համալսարանի համաճարակաբան Էլեն Լարսոնն ասում է, որ օճառն անպայման պետք է ջրով լվանալ: «Օճառի վրա ապրող բակտերիաները, որոնք հիմնականում ի հայտ են գալիս օճառի մակերեսին, այնքան էլ վտանգավոր չեն: Սակայն դրանք կարող են վնասել նրանց, ովքեր խնդիրներ ունեն իմունային համակարգի հետ»,- ասում է Լարսոնը:

Ահա թե ինչու՝ անգամ օճառը խնամքի կարիք ունի:

Լարսոնի խոսքերով՝ օճառը պետք է կանոնավոր կերպով մաքրել  ջրով և պահել չոր վայրում, որպեսզի բակտերիաները չբազմանան:

0000

Բայց ի՞նչ չգիտենք օճառի մասին:  Օճառն օգտագործվում է ավելի քան 5000 տարի:  Հին ժամանակներում օճառը վաճառվում էր մեծ կտորներով, օրինակ, այն վաճառում  էին կիլոգրամներով:  Որոշ հայտնի կազմակերպություններ, ինչպիսին է օրինակ «Lush»-ը, մինչ այժմ էլ պահպանում է ավանդույթը:  Ֆրանսիայում և Անգլիայում այսպիսի խանութներ նույնպես գոյություն ունեն:

777

Չոր մաշկի համար պատրաստված  են անբույր օճառներ, որոնց ավելացնում են գլիցերին, որպեսզի մաշկը սնուցվի անհրաժեշտ խոնավությամբ:

Յուղոտ մաշկին անհրաժեշտ են օճառի այնպիսի տեսակներ, որոնք պատրաստված են հանքանյութերով, դրանք իրենց հերթին՝ մաքրում են մաշկն անպիտան ճարպերից և չեն վնասում մաշկի պաշտպանիչ շերտը:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Լիլիթ Հարությունյանը