ԱԺ պատգամավոր Սամվել Ֆարմանյանի գրառումը. Շա՜տ հետաքրքիր պատմություն հայկական կոնյակի, Անաստաս Միկոյանի, սովետա-ճապոնական հարաբերությունների մի դրվագի մասին՝ Ճապոնիայի արտգործնախարար Տարո Կոնոյից:
Երեկ, որպես “Հայաստան-Ճապոնիա” պատգամավորական բարեկամության խմբի նախագահ, պատիվ ունեցա մասնակցելու Ճապոնիայի արտգործնախարար Տարո Կոնոյի պատվին տրված պաշտոնական ընթրիքին, որի ընթացքում Ճապոնիայի ԱԳ նախարար Տարո Կոնոն մի շա՜տ հետաքրքիր պատմություն հիշեց:
Տարո Կոնոյի պապը, 1950-1960-ական թ.թ. Ճապոնիայի հայտնի քաղաքական գործիչներից մեկը, ով տարբեր տարիների զբաղեցրել է երկրի պետնախարարի, գյուղատնտեսության, ձկնորսության, շինարարության նախարարի և այլ պաշտոններ, 1964 թ. մայիսին Տոկիոյում ընդունում է սովետա-ճապոնական բանակցություններ վարելու նպատակով Ճապոնիա ժամանած Անաստաս Միկոյանին:
Ընթրիքի սեղանի շուրջ, ըստ Ճապոնիայի ԱԳ նախարար Կոնոյի հուշերի, Անաստաս Միկոյանը Իչիրո Կոնոյին առաջարկում է փորձել հայկական կոնյակ, հասկանալու, թե ինչ որակով խմիչք է այն և կանաչ լույս վառելու հայկական կոնյակի՝ Ճապոնիա արտահանելու թույլտվություն ստանալու համար:
Իչիրո Կոնոն, ով կյանքում երբեք, որևէ ալկոհոլային խմիչք չէր խմել, այդ մասին տեղեկացնում է Անաստաս Միկոյանին և խնդրում ըմբռնումով մոտենալ իր մերժմանը, ինչին ի պատասխան Անաստաս Միկոյանն առաջարկում է այդուհանդերձ փորձել, ինչի դիմաց խոստանում է փոխադարձ զիջման գնալ մեկ ուրիշ հարցում:
Պետնախարար Կոնոն խմում է հայկական կոնյակը. շատ հավանում այն և հանձնարարում կանաչ լույս վառել՝ Ճապոնիա հայկական կոնյակի ներմուծման համար:
Իսկ ի պատասխան Անաստաս Միկոյանի՝ մեկ ուրիշ հարցում փոխադարձ զիջման գնալու խոստման, Իչիրո Կոնոն Միկոյանին ասում է հետևյալը. “Պարո՛ն Միկոյան, դուք չափազանց կոշտ բանակցողի համբավ ունեք Տոկիոյում: Որպես Ձեր խոստում, ապահովեք, որ ձկնորսությանը վերաբերող խնդրահարույց իրավիճակը ես քննարկեմ անձամբ Նիկիտա Խրուշչևի հետ”: