«Նու սրանց պարագայում սենց ապուշությունը նորմալ ա, ավելին պետք էլ չի սպասել». Արամ Գևորգյան
Advertisement 1000 x 90

«Նու սրանց պարագայում սենց ապուշությունը նորմալ ա, ավելին պետք էլ չի սպասել». Արամ Գևորգյան

Արամ Գևորգյանի ֆեյսբուքյան էջից.

«Լավ, քանի խոսք ա գնացել առողջությունից, էս էլ ասեմ, իմ սիրած թեման ա։

Իրավաբանական կրթություն ունեցող առողջապահության նախարարը կարծում ա, որ մարդկանց առողջությանը վնասում ա աղը, հետևաբար աղամանները պետք է հավաքեն սեղաններից։ Նու սրանց պարագայում սենց ապուշությունը նորմալ ա, ավելին պետք էլ չի սպասել։ Բայց մենք՝ նորմալ մարդկանցով, պետք է իմանանք, որ կա մի մթերք, որը աշխարհում միլիոնավոր մահերի պատճառ է դարձել ու համայն մարդկության առողջությանը վնասող թիվ մեկ գործոն ա, ու նաև մեր օրգանիզմի թիվ մեկ թշնամին։ Դա բոլորիս սիրելի շաքարն է։

Նախ պետք ա հիշենք, որ շաքարը բնական ծագում չունի, արհեստական է, քիմիական ռեակցիայի արդյունք։ Իր գույներն ու ծագումն ընդհանրապես կապ չունեն, նույն զիբիլն ա։ Շաքարն իր մեջ ոչ մի օգտակար բան չունի, 100 տոկոսով արագ ածխաջուր ա, բայց փոխարենը թմրանյութի ազդեցություն ունի մեր օրգանիզմի վրա ու մենք անընդհանտ ուզում եք քաղցր ուտել, չնայած, որ հասկանում ենք, որ այն վնաս է։

Միջին վիճակագրական Մոսկվայի բնակիչը տարեկան 70 կիլոգրամ շաքարավազ է օգտագործում։ Իր քաշի չափ, պատկերացրեք։ Սա չլսված ու աննախադեպ բան ա, մարդու օրգանիզմը սենց ծանրաբեռնվածության պատրաստ չի։ Մարդու էվոլյուցիան, օրգանիզմի ձևավորումն ու ադապտացիան տևել է միլիոնավոր տարիներ, իսկ շաքարն ազատ վաճառքում հայտնվել է 200 տարի առաջ։ Եթե նախկինում ամեն մեկը չէր կարող իրեն թույլ տալ քաղցր գտնել ու ուտել, հիմա՝ մեր սուպերմարկետային դարում, քաղցր գտնելն ընդհանրապես խնդիր չի, ու դա էլ ավելի մեծ խնդիրներ ա ստեղծում մեր օրգանիզմի համար, որը երբևէ սովոր չի եղել նման ծանրաբեռնվածության։

Շաքարի ու ընդհանրապես արագ ածխաջրջրի չարաշահումը ավելորդ քաշի, արյան, սիրտանոթային հիվանդությունների, դիաբետի, ճնշման ու լիքը այլ խնդիրների ա հանգեցնում։

Քաջ Նազարի բախտով նախարար դարձած տիկին, օրինակ գիտե՞ս արագ ու դանդաղ ածխաջրջրի տարբերությունը, գիտե՞ս ենթաստամոքսային գեղձի գործառույթները, ընդհանրապես ածխաջուրը ոնց ա մտնում օրգանիզմ, ինչ ա կատարվում ընդեղ իրա հետ ու ինչ ա ինքն անում արյան հետ։ Գիտե՞ս ինչի ա գլիկոհեմոգլոբինը, ինչի՞ իր ցուցանիշը ցանկալի չի, որ 6-ից բարձր լինի։ Ինձ թվում ա չգիտես։ Եթե իմանայից աղից ու աղամաններից չէիր կախվի, այլ առաջինը անհայտ ծագման 100 դրամանոց հյութերով կզբաղվեիր, որոնք անգամ 1-ին դասարանից էրեխուն են հասանելի ու իրենց մեջ կիլոներով շաքար են պարունակում հերիք չի, մի բան էլ արևի տակ մնալուց հետո քաղցկեղածին տարրեր են արտադրում։ Բայց չէ, քոնը աղն ա։

Ինչևէ, ասածս ինչ ա. հնարավորինս քիչ քաղցր օգտագործեք, առողջ սնվեք, մարզվեք հնարավորության դեպքում, նորմալ քնեք, ձեզ լավ նայեք, որ ստիպված չլինեք նիկոլի ու ավանեսյանի ղեկավարած կառույցներին վստահեք ձեր առողոջությունը և ամենակարևորը՝ առողջ եղեք, որ տեսնեք սրանց սատկելը»։