Յոդը վահանաձև գեղձի ճիշտ աշխատանքի համար կարևոր միկրոտարր է: Յոդի միջին օրական չափաբաժինը, որն անհրաժեշտ է մեծահասակին, կազմում է 150-200 մկգ, երեխայի համար՝ 60-120 մկգ՝ կախված տարիքից։ Հղի և կերակրող կանանց համար ցուցանիշները պետք է շատ ավելի բարձր լինեն՝ օրական 250 մկգ: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է OMC ընկերությունների խմբի էնդոկրինոլոգ Օլգա Նեչաևան։
«Տանը հնարավոր չէ որոշել, որ յոդի պակաս ունեք։ Նույնիսկ մեզի մեջ յոդի որոշման լաբորատոր մեթոդը կիրառվում է միայն համաճարակաբանների կողմից։ Տարածաշրջանը, որտեղ դուք ապրում եք, կարևոր է: Անպայման նշանակեք վահանաձև գեղձի ուլտրաձայնային հետազոտություն և արյան ստուգում վահանաձև գեղձի հորմոնների պարունակության համար: Կախված ստացված տվյալներից՝ բժիշկը կնշանակի պրոֆիլակտիկա կամ բուժում»,- ասել է բժիշկը։
Օլգա Նեչաևան պարզաբանել է, որ պետք է օգտագործեն յոդացված կերակրի աղ: Այն պետք է ավելացնել միայն վերջին պահին, երբ ճաշատեսակը պատրաստ է, քանի որ ջերմային մշակման ժամանակ յոդը քայքայվում է։