Ինչ ենք ուտելու մենք ապագայում. ինչպես կփոխվի սնուցումը մինչև 2050 թվականը
Advertisement 1000 x 90

Ինչ ենք ուտելու մենք ապագայում. ինչպես կփոխվի սնուցումը մինչև 2050 թվականը

Մինչև 2050 թվականը Երկրի վրա կապրի 9,7 միլիարդ մարդ։ Բնակչությունը կկենտրոնանա մեգապոլիսներում, կսովորի ավելի երկար ապրել և, հավանաբար, ձեռք կբերի թվային անմահություն։

Մսի այլընտրանք

20-րդ դարում գիտնականներն առաջին անգամ արձանագրեցին ջերմաստիճանի բարձրացում մեր մոլորակի մակերեսի 98%-ի վրա։ Այսօր օդի միջին ջերմաստիճանը 1,2 աստիճանով բարձր է նախաարդյունաբերական մակարդակից և շարունակում է բարձրանալ։ Եվ շատ մարդիկ արդեն բախվում են գլոբալ տաքացման հետևանքների հետ՝ հողի դեգրադացիա, երաշտ և բերքատվության նվազում:

Քանի որ ռեսուրսները նվազում են, և բնակչությունն ավելանում է, կլիմայի փոփոխությունը կարող է հանգեցնել սննդի պակասի: Մինչև 2050 թվականը սննդի արդյունաբերությունը պետք է 70%-ով ավելացնի արտադրության ծավալները՝ բոլոր երկրացիներին կերակրելու համար։ Այնուամենայնիվ, սննդամթերքի արտադրությունն արդեն իսկ կազմում է ջերմոցային գազերի համաշխարհային արտանետումների 26%-ը, որից 14,5%-ը գոյանում է մսի և կաթի արտադրության ժամանակ։

Այսօր առողջ ապրելակերպին հավատարիմ և գիտակցված սննդի վրա կենտրոնացած սպառողները գնալով ավելի շատ տեղ են հատկացնում իրենց սննդակարգում բույսերի վրա հիմնված բաղադրիչներից պատրաստված այլընտրանքային արտադրանքներին: Միսը մոռացվում է էթիկական նկատառումներով՝ հանուն առողջության և գաստրոնոմիական նոր փորձառությունների։ Բուսակերները կազմում են աշխարհի բնակչության մոտավորապես 22%-ը, իսկ ապագայում էլ ավելի շատ մարդիկ կհրաժարվեն կենդանական սպիտակուցից։

Ըստ վերլուծաբանների՝ մսի և կաթնամթերքի յուրաքանչյուր տասներորդ բաժինն այլընտրանքային կլինի։ Մեր սննդակարգը կներառի սպիտակուցի այլ աղբյուրներ։

Դիետա առողջության համար

Մինչև 2050 թվականը, ՄԱԿ-ի գնահատականներով, մոլորակի յուրաքանչյուր վեցերորդ մարդը կլինի 65 տարեկանից բարձր: Անխափան ծերացումը ստեղծում է կյանքի բարձր որակ ապահովող գործիքների պահանջարկ: Տեխնոլոգիական ընկերություններն առաջարկում են ոչ միայն նոր պարենային ապրանքներ, այլև ծերացումը դանդաղեցնելու մոտեցումներ։

Ամբողջ աշխարհում աճում է սննդի պահանջարկը, որը համապատասխանում է անհատական սննդային վարքագծին: Անհատականացված սնուցման շուկայի ծավալը 2020 թվականին հասել է 8,2 միլիարդ դոլարի: Բիոհեքինգի նկատմամբ հետաքրքրության ֆոնին զարգանում է նաև օրգանիզմի նյութափոխանակության, կենսաքիմիական և այլ գործընթացներին աջակցող ապրանքների արտադրությունը: Մինչև 2028 թվականը բիոհեքինգի շուկան կկազմի 63 միլիարդ դոլար՝ ընդլայնվելով, ի թիվս այլ բաների, անհատականացված սննդի միջոցով:

Ապագայում առողջության և սննդակարգի կառավարման մոտեցումը հիմնված կլինի սնուցման գենոմիկայի վրա՝ գիտության, թե ինչպես է դիետան ազդում գեների արտահայտման վրա:

Սպառողները կկարողանան համապարփակ տեղեկատվություն ստանալ սեփական մարմնի մասին, ինչը կօգնի նրանց ընտրել սննդամթերքի անհատական հավաքածու և, օրինակ, նվազեցնել որոշակի հիվանդությունների ռիսկերը։

Այլընտրանքային փաթեթավորում

Մինչև 2050 թվականը տասը երկրացիներից յոթը, այսինքն՝ աշխարհի բնակչության կեսից ավելին, կապրի քաղաքներում։ Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը կանխատեսում է, որ քաղաքային բնակչության աճը կհանգեցնի պատրաստի մթերքների ժողովրդականության աճին։ Ուրբանիզացիան պահանջում է, որ ապրանքները հեշտությամբ պահվեն և տեղափոխվեն, ինչը նշանակում է, որ փաթեթավորումը կդառնա ավելի կոմպակտ և ֆունկցիոնալ:

Food of the Future հետազոտության հեղինակների կարծիքով, փաթեթավորումը կունենա բարձր արգելքային հատկություններ և կապահովի երկար պահպանման ժամկետ: Բացի այդ, այն կդառնա սննդամթերքի մասին տեղեկատվության կրող՝ ապրանքի պիտանելիության ժամկետից և թարմությունից մինչև CO2 պարունակությունը, ջերմաստիճանի պայմանները և կնքումը:

Քաղաքային բնակիչներին բնորոշ բջջային սպառման սովորություններն անխուսափելիորեն կմեծացնեն թափոնների քանակը: Միևնույն ժամանակ, սպառողները ձգտում են նվազեցնել թափոնների քանակը՝ ամբողջ աշխարհում գնորդների մոտ 31%-ը պատրաստ է հրաժարվել ապրանքից, եթե փաթեթավորումը վերամշակելի չէ: Հետևաբար, ապագայում այն կդառնա ավելի էկոլոգիապես մաքուր՝ ստեղծված վերամշակված նյութերից և բուսական տարրերից, ինչպիսիք են մրգերը, ընկույզները և հացահատիկները, որոնք փաթեթավորումը կդարձնեն ուտելի:

Սիրարփի Աղաբաբյան