Շատերի մոտ արմատացած է այն միտքը, որը ջուր խմելը ուտելու ընթացքում վնասակար է:
Բայց ի՞նչ է ասում գիտությունը․․․ Դիետոլոգ, սննդաբան Լիդիա Այվազյանն է պատասխանում այս կարևոր, օրակարգային հարցին։
Որպեսզի հասկանանք խնդիրը, գիտնականները հետազոտությունն են անցկացրել, որի ընթացքում հիվանդին 300 մլ ջուր են տվել նախքան ստամոքսի վրա պլանավորված վիրահատություն անելը:
Վիրահատության ընթացքում վերցրեցրել են ստամոքսահյութի նմուշներ և չափել են դրա թթվայնությունը: Թթվային-բազային հավասարակշռությունը `pH- ը, նորմալ էր:
Թուքն ու ստամոքսահյութը բաղկացած են ջրից, այսպիսով ստամոքսում նրա ներկայությունը բավականին բնական է և ֆիզիոլոգիական: Սննդի խմորման մեխանիզմը ստամոքսի տարբեր մասերում մանրամասն նկարագրված է 1991 թվականին British Medical Journal-ում. Սնունդը ստամոքսում է մնում է մոտ 4 ժամ, ջուրը անցնում է դրա միջով 10-15 րոպեում, որից հետո այն ներծծվում է աղիների մեջ:
Ջրի մասին ամենատարածված անհանգստությունը կապված էր այն մտքի հետ, որ ջուրը նոսրացնում է ստամոքսահյութը: Դա հնարավոր չէ: Աղաթթուն աջակցում է ստամոքսի թթվային միջավայրին: Գոնե 1 նիշով այն նվազեցնելու համար հարկավոր է խմել մի քանի լիտր ջուր, բայց նույնիսկ այս դեպքում ստամոքսը պարզապես կշարունակի արտադրել աղաթթու, մինչև որ pH-ը վերադառնա նորմային:
Հետևաբար, եթե ցանկանում եք խմել ջուր ուտելու ընթացքում, խմեք հաճույքով, եթե դուր չի գալիս մի խմեք այն:
Դա չի ազդում առողջության վրա:
Այսպիսով այն հարցին, թե կարելի՞ է ջուր խմել ուտելիս․․․
Կարճ պատասխան ՝ ԱՅՈ: