Սննդաբան Վիկտորյա Զալեսսկայան ասել է, որ շատ դիետաներ թույլ չեն տալիս կանանց ստանալ վիտամինների, մակրո և միկրոէլեմենտների ամբողջ տեսականին, մասնավորապես՝ օմեգա-3: Այս ընթացքում նիհարելը դառնում է ամենախոցելին սննդային թերությունների նկատմամբ` ասել է բժիշկը Газета.Ru-ին տված հարցազրույցում։
Մարմնի հետ նման մանիպուլյացիաների ժամանակ հսկայական քանակությամբ ճարպ անհետանում է կանանց սննդակարգից։ Իսկ դա կարող է հանգեցնել նյութափոխանակության խանգարումների, ինչպես նաև օրգանիզմում օմեգա-3 PUFA-ների (պոլիչհագեցած ճարպաթթուների) պակասի՝ պարզաբանել է մասնագետը։
«Օմեգա-3-ը կարգավորում է նյութափոխանակությունն օրգանիզմում, նվազեցնում խոլեստերինի մակարդակը, բարելավում է արյան անոթների առաձգականությունը և օգնում նորմալացնել սրտանոթային համակարգի աշխատանքը»,- ընդգծել է Զալեսկայան։
Նաև օմեգա-3-ը զգալիորեն բարելավում է մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակը։ Ինչպես ընդգծել է դիետոլոգը, օրական ընդունման օպտիմալ կոնցենտրացիան համարվում է 950 միլիգրամը` նշել է սննդաբանը։
Կարևոր է նաև վերահսկել երկաթի մակարդակը, որը կանանց առողջության կարևոր կողմն է: Նրա անբավարարությամբ խանգարվում է հեմոգլոբինի սինթեզը։ Երկաթը էական միկրոտարր է՝ ընդգծել է սննդաբանը։ Սովորաբար կինն իր մարմնում պետք է ունենա 9-ից մինչև 30 մկմոլ/լ երկաթ: Նման ցուցանիշները կարող եք պահպանել՝ ուտելով մսից, լյարդից, թռչնամսից, ձկից և ձվից պատրաստված ուտեստներ։
«Մագնեզիումը ևս մեկ կարևոր տարր է կանանց համար: Այն նպաստում է սննդանյութերի կլանմանը, ինչպիսիք են կալցիումը, վիտամին D-ն»,- ընդգծել է Զալեսկայան։
Գեղեցիկ սեռի ներկայացուցիչների համար ոչ պակաս կարեւոր են նաև սելենը, վիտամին A-ն, վիտամին E-ն, տաուրինը, լեցիտինը՝ ամփոփել է սննդաբանը։