Diageo ընկերությունը միավորել է նորն ու հինը՝ ստեղծելով 50 հազար դոլար արժողությամբ վիսկիի երկու հազվագյուտ շիշ: Նոր արտադրանքը SmokeDNAi կոչվող արհեստական ինտելեկտի տեխնոլոգիան է, որը թույլ է տալիս ուսումնասիրել տակառներում վիսկիի հնեցման գործընթացը։
Diageo-ն մոտ 44 միլիոն դոլար է ներդրել վիսկիի հնեցման հետազոտության մեջ և կյանքի է կոչել Ghost Port Ellen թորման գործարանը հազվագյուտ Port Ellen Gemini վիսկիով: Տեխնոլոգիան դուռ է բացում տարբեր տակառներում թորված ոչ միանման կրկնակի վիսկիների համային հատկանիշների վերլուծության համար՝ մնացորդային և օրիգինալ: Ըստ Fox News-ի՝ Պորտ Էլենի վիսկիի երկու տակառների միջև եղել են վանիլի բնութագրերի տարբերություններ. մեկը պարունակում էր մոտ 3%, իսկ մյուսը մոտ 6%: Մնացած տակառը պարունակում էր 1960-ականների և 1980-ականների սպիրտներ, ըստ շքեղության ազգային դեսպան և Հյուսիսային Ամերիկայի Diageo-ի վիսկիի բաժնի ղեկավար Էվան Մորգանի:
«Մենք ցանկանում ենք հասնել այդ հրաշալի դանդաղ հասունացմանը տակառում, որտեղ մենք վերահսկում ենք համը», – ասաց Մորգանը Fox News Digital-ին: Գործընթացը պահանջում է, որ վիսկիի նմուշները ենթարկվեն քիմիական վերլուծության, որին հաջորդում է գազային քրոմատագրությունը, և առանձին բաղադրիչների տվյալների հավաքածուները բաժանվում են ալգորիթմի միջոցով: Գիտակները կարող են դիտարկել համային համակցություններ, բույրեր և պրոֆիլներ, որոնք անտեսանելի են մարդու աչքի համար: «Վիզուալ պատկերում դուք կտեսնեք շարժվող մեկ մասնիկի փոքր քանակություն», – ասաց Մորգանը:
Ըստ Fox News-ի՝ տեսողական պրոֆիլները կարող են ներառել կոկոսի, ծխի, հողեղենի, բուժիչ, ծաղկային և քաղցր բույրերի համադրություն: