Ինչպե՞ս է սնունդն ազդում մեր ծերացման վրա: Գիտնականները փորձել են պատասխանել այս հարցին Կոլումբիայի համալսարանի Մեյլմանի Կոլումբիայի Հանրային առողջապահության դպրոցիանցկացված հետազոտության շրջանակներում։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են BMC Biology ամսագրում։
Սննդանյութերի ընդունման ազդեցությունը տարեցների ֆիզիոլոգիական դիսֆունկցիայի վրա ստուգելու համար հետազոտողներն օգտագործել են բազմաչափ մոդելավորման տեխնիկան եւ պարզել կոնկրետ սննդանյութերի ընդունման հիմնական օրինաչափությունները, որոնք կապված են կենսաբանական ծերացման հետ: Նոր մոտեցումն ապագա հետազոտությունների ճանապարհային քարտեզ է՝ «սննդընդունում-ծերացում լանդշաֆտի ամբողջ բարդությունն ուսումնասիրելու համար, նշել են հետազոտողները:
Գիտնականները վերլուծել են 67-84 տարեկան 1560 տարեց տղամարդու եւ կնոջ տվյալները՝ լայն մասշտաբով գնահատելու համար, թե ինչպես է սննդանյութերի ընդունումը կապված ծերացման գործընթացի հետ:
Գրանցվել է չորս ընդհանուր օրինաչափություն.
– Սննդանյութերի ընդունման օպտիմալ մակարդակը կախված էր ծերացման օգտագործվող չափումից: Սպիտակուցների ընդունման ավելացումը բարելավել/վատթարացրել է ծերացման որոշ պարամետրեր, մինչդեռ ածխաջրերի մակարդակի ավելացումը բարելավել/վատթարացրել է մյուսները.
– Եղել են դեպքեր, երբ սննդանյութերի միջանկյալ մակարդակները լավ են ազդել բազմաթիվ ցուցանիշների վրա (այսինքն՝ փաստարկը պարզ «ավել/պակաս, ավելի լավ» փաստարկի դեմ)։
– Լայն հանդուրժողականություն կա սննդանյութերի ընդունման օրինաչափությունների նկատմամբ, որոնք նորմից շատ չեն շեղվում:
– Մի սննդանյութի օպտիմալ մակարդակը հաճախ կախված է մյուսի մակարդակից (օրինակ՝ վիտամին E եւ վիտամին C):
Հետազոտական թիմը նաեւ ինտերակտիվ գործիք է մշակել, որը թույլ է տալիս օգտատերերին ուսումնասիրել, թե ինչպես են միկրոէլեմենտների տարբեր համակցություններն ազդում ծերացման տարբեր ասպեկտների վրա: