Հացաբուլկեղենի մեջ ավելացված մեծ քանակությամբ կարագը կամ մարգարինը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի տարբեր տեսակների զարգացման: Այս մասին «Մոսկվա 24»-ին ասել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, Դիետոլոգների և դիետոլոգների ազգային ասոցիացիայի անդամ Դարիա Ռուսակովան։
Թխելու ծախսերը նվազեցնելու համար արտադրողները հաճախ դրան ավելացնում են արմավենու յուղ կամ էժան մարգարին։ Տրանս ճարպերի կուտակումն օրգանիզմում կարող է հանգեցնել քաղցկեղի զարգացման։
«Ցանկացած խմորեղեն կարող է հանգեցնել քաղցկեղի, եթե այն օգտագործվի մեծ քանակությամբ: Քանի որ մեծ քանակությամբ ածխաջրերը կարող են խաթարել աղիքային միկրոֆլորան: Սա կարող է հանգեցնել փորկապության, համապատասխանաբար, քաղցկեղի առաջացման վտանգը մեծանում է»,- պարզաբանել է սննդաբանը։
Մասնագետը նշել է նաև, որ խմորիչով թխվածքը բորբոքում է աղիների լորձաթաղանթը, եթե գործընթացը շարունակվում է, ապա առողջ բջիջների դեգեներացիան ուռուցքաբանականի մեծ է։