Սպիտակ բրինձը հաճախ համարում են «վատ ածխաջուր», քանի որ այն ենթարկվում է լուրջ մշակման կճեպը, թեփը եւ սաղմերը հեռացնելու համար, ինչը նրան զրկում է բջջանյութից եւ սննդարար նյութերի մի մասից։
Բայց արդյո՞ք պետք է հրաժարվել սպիտակ բրնձից եւ այն վնասակար համարել։
«Eat This, Not That!» պարբերականի բժշկական փորձագետները նշել են, որ սննդի մեջ սպիտակ բրնձի օգտագործումը կարող է «մի քանի անսպասելի կողմնակի էֆեկտներ ունենալ», ինչպես լավ, այնպես էլ՝ ոչ այնքան։
Ավելի շատ էներգիա
Անգամ մշակումից հետո սպիտակ բրինձը պահպանում է բջջանյութի որոշ քանակություն, ինչպես նաեւ պարունակում է կարեւոր վիտամիններ եւ հանքանյութեր (օրինակ՝ ցինկ, սելեն, ֆոսֆոր, վիտամին B6)։ Այս «փունջը» բրնձի մեջ պարունակվող ածխաջրերի հետ միասին կարող է ավելի շատ էներգիա հաղորդել, որն օրվա ընթացքում կօգնի գլուխ բերել շատ գործեր, հավաստիացրել է սննդաբան Լորեն Մանակերը։
Ավելի ամուր ոսկորներ
Սպիտակ բրնձի օգտագործումն օգտակար է առողջ ոսկորների համար՝ դրանում մանգանի առկայության շնորհիվ։
Մկնդեղ ընդունելու վտանգ
Այս միկրոէլեմենտը մեծ քանակությամբ եւ հաճախակի օգտագործման դեպքում կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների։ Բրնձի մեջ կա մկնդեղ, որն այնտեղ է հայտնվում հողից։
Մետաբոլիկ համախտանիշի առաջացման հակում
Բրնձի օգտագործման կողմնակի էֆեկտներից մեկն էլ կարող է լինել մետաբոլիկ համախտանիշի բարձր ռիսկը։ Այն կարող է հանգեցնել սրտի հիվանդությունների, կաթվածի եւ 2-րդ տեսակի դիաբետի առաջացման։
Հաշվի առնելով նշված ռիսկերը՝ փորձագետները կարծում են, որ սպիտակ բրնձից լիովին հրաժարվել պետք չէ։ Այդ մթերքը օրգանիզմին սննդարար նյութերի եւ էներգիայի չափաբաժին է ապահովում օրվա ընթացքում։ Բայց եւ այնպես, կարեւոր է սպիտակ բրինձն օգտագործել չափավոր քանակությամբ, ինչպես նաեւ բժշկի հետ քննարկել այն սննդաբաժնում ներառելու հնարավորությունը, եթե կան քրոնիկական հիվանդություններ։