Ջեռոցում պատրաստված տնական բուժենինան շատ համեղ է ստացվում խոզի կամ տավարի մսից: Արդյունքն ուղղակիորեն կախված է մսի որակից: Ընտրեք 1-3 կգ քաշով ամբողջական և որակյալ կտոր:
Բաղադրիչներ
- Խոզի մսի ամբողջական կտոր – 1-1.5 կգ
- Խնձորի քացախ – 70 մլ
- Ջուր – 1 լ
- Աղ – 2-3 թ/գ
- Շաքարավազ – 1.5 թ/գ
- Դափնու տերև – 2 հատ
- Համեմունքներ (համեմի սերմ, մեխակ, կարմիր քաղցր պղպեղ)՝ ըստ ճաշակի
- Սխտոր – 2-3 ատամիկ
- Սև պղպեղ
Պատրաստման եղանակը
- Բուժենինայի համար մարինադ պատրաստել. եռացող ջրի մեջ լցնել աղ և շաքարավազ, խառնել մինչև դրանց լրիվ հալչելը: Ավելացնել համեմունքները և դափնու տերևը: Վերցնել կրակից, ավելացնել քացախը:
- Ամբողջապես սառած մարինադի մեջ դնել մսի կտորը: Այն պետք է ամբողջությամբ ծածկված լինի հեղուկով: Ծածկել կաթսան սննդային թաղանթով և ուղարկել այն սառնարան 1 գիշեր:
- Հաջորդ օրը միսը հանել մարինադից, չորացնել թղթե անձեռոցիկով: Թեթևակի աղ և պղպեղ անել:
- Մաքրել սխտորը, շերտատել երկարությամբ: Մսի ամբողջ մակերևույթին անցքեր բացել և սխտորները տեղավորել անցքերի մեջ:
- Տեղավորել միսը ջեռոցում պատրաստելու համար նախատեսված հատուկ թաղանթի մեջ: Եթե այդ թաղանթում նախատեսված չէ գոլորշու դուրս գալու համար ճեղք, զգուշությամբ դանակով մի քանի հատ բացել:
- Ջեռոցը տաքացնել մինչև 190 աստիճան և պատրաստել 1 ժամ: Դրանից հետո կտրել թաղանթի վերևի մասը, թողնել, որպեսզի բուժենինան կարմրի: Մատուցել սառը վիճակում:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը