Գիտնականները պատմել են, թե ինչով է վտանգավոր կարմիր միսը
Advertisement 1000 x 90

Գիտնականները պատմել են, թե ինչով է վտանգավոր կարմիր միսը

Օրաբաժնից կարմիր մսի բացառումն զգալիորեն նվազեցնում է ստամոքսի քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը: Այս եզրակացությանն են հանգել Լիդսի համալսարանի բրիտանացի գիտնականները, նրանց աշխատանքի մասին գրել է MedicalXpress-ը:

Հետազոտության ընթացքում բժիշկներն ուսումնասիրել են 32 հազար բրիտանուհիների առողջական վիճակին և սնվելու սովորություններին վերաբերող տվյալները, որոնց բժիշկները հսկել են 17 տարի: Նրանցից 335-ի մոտ հայտնաբերվել է հաստ աղու քաղցկեղ, 119 կնոջ մոտ ախտորոշվել է ուղիղ աղու քաղցկեղ:

Ըստ որում պարզվել է, որ ուղիղ աղու դիստալ հատվածի քաղցկեղի առաջացման վտանգը մոտավորապես 35 տոկոսով ցածր է այն կանանց մոտ, որոնք գերադասել են թռչնի կամ ձկան միսը կամ ամբողջովին հրաժարվել են կենդանական ծագման մթերքներից:

Ավելի վաղ Հարվարդի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ բաց կրակի վրա պատրաստված միսը կարող է մեծացնել հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը: