Կարտոֆիլե չիպսերը կարող են բարձրացնել սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը եւ կրճատել կյանքի տեւողությունը: Այս մասին զգուշացնում է Eat This, Not That! պարբերականը:
11 տարվա ընթացքում գիտնականներն ուսումնասիրել են մարդու առողջության վրա թեթեւակի սնվելու ազդեցությունը:
Հետազոտությանը մասնակցել է 21 500 կամավոր, որոնց բաժանել են երկու խմբի. նրանց, ովքեր թեթեւ սնվել են մրգերով, կաթնամթերքով, եւ նրանց, ովքեր սնվել են կրախմալի բարձր պարունակությամբ մթերքներով՝ կարտոֆիլե չիպսերով:
Համաձայն հետազոտության արդյունքների, որոնք հրապարակվել են Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիայի ամսագրում, սրտանոթային հիվանդություններից մահվան ռիսկը բարձր է եղել երկրորդ խմբում՝ 57 տոկոս:
Հետազոտության առաջատար հեղինակ, Հարբինի բժշկական համալսարանի սննդի հիգիենայի եւ դիետոլոգիայի դեպարտամենտի պրոֆեսոր Յինգ Լին պատմել է, որ կարեւոր է հաշվի առնելով ոչ միայն մթերքի տեսակը, այդ դրա օգտագործման ժամանակը. սրտի հետ կապված խնդիրների առաջացման ռիսկը բարձր է նրանց մոտ, ովքեր թեթեւ սնվում են չիպսով հիմնական սնունդ ընդունելուց հետո:
«Եթե դուք կարտոֆիլ եք սիրում, ապա այն ավելացրեք ուտեստներից մեկում, այլ ոչ թե կերեք չիպսերի տեսքով»,-ասել է մասնագետը:
news.am