Պաղպաղակն այնքան էլ «անմեղ» քաղցրավենիք չէ
Advertisement 1000 x 90

Պաղպաղակն այնքան էլ «անմեղ» քաղցրավենիք չէ

Սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարգարիտա Կորոլևան խոսել է որոշակի կատեգորիայի մարդկանց, այդ թվում՝ երեխաների համար պաղպաղակի վտանգավորության մասին։ Մոսկվա 24 հեռուստաալիքի լրագրողի հետ զրույցում նա բացատրել է, որ այս քաղցրավենիքը  կարող է վնասակար լինել շաքարային դիաբետով և այլ հիվանդություններ ունեցող հիվանդների համար։

Պաղպաղակը պարունակում է մեծ քանակությամբ ճարպեր և շաքար, ուստի, ըստ մասնագետի, ածխաջրերի նյութափոխանակության, ավելորդ քաշի, ինսուլինակայունության և շաքարախտի հետ կապված նյութափոխանակության լուրջ խանգարումներ ունեցող մարդկանց այն կարող է հակացուցված լինել։ Բժիշկը պարզաբանել է, որ այս դեպքում պաղպաղակի հանդեպ կիրքը կարող է ոչ միայն առաջացնել ավելորդ քաշ, այլեւ բացասաբար ազդել ամբողջ օրգանիզմի վրա։

Կաթնամթերքի  և որոշ բաղադրիչների, օրինակ՝ ընկույզների կամ հատապտուղների նկատմամբ անհանդուրժողականություն ունեցող մարդիկ ևս  ըստ սննդաբանի, ավելի լավ է հրաժարվեն  պաղպաղակ ուտելուց: Հակառակ դեպքում, բժիշկը նշում է, որ արտադրանքի նկատմամբ կարող է առաջանալ ծանր ալերգիկ ռեակցիա:  Մրսած երեխաները նույնպես պետք է  հեռու մնան պաղպաղակից: «Երեխաների անատոմիական առանձնահատկություններից ելնելով, օրգանները գտնվում են միմյանց մոտ։ Սառը մթերքը կարող է հիվանդությունը տարածել ստորին շնչուղիների վրա: Հետևաբար, այս քաղցրավենիքը  նրանց  հակացուցված է մրսածության ժամանակ », – բացատրել է Մարգարիտա Կորոլևան:

Դիետոլոգը մրսած մեծահասակներին թույլ է տվել պաղպաղակ ուտել, սակայն խորհուրդ է տվել, որ նրանք հալեցնեն այն, ոչ թե  մեծ սառը կտորներով կուլ տան:

shantnews.am