Ինչո՞ւ դիաբետ ունեցող մարդկանց չի կարելի սերուցք օգտագործել
Advertisement 1000 x 90

Ինչո՞ւ դիաբետ ունեցող մարդկանց չի կարելի սերուցք օգտագործել

Դիաբետի դեպքում սնվելուն հետեւելը բուժման կարեւոր կետերից է։ Չէ՞ որ 2-րդ տեսակի շաքարային դիաբետի առաջացման ժամանակ օրգանիզմը դադարում է արձագանքել իր իսկ արտադրած ինսուլինին։

Դիաբետը զուգորդվում է նաեւ այլ հիվանդությունների հետ՝ հիպերտոնիա, ավելորդ քաշ եւ այլ խնդիրներ։ Դիետան դառնում է կարեւոր պահ մարդու վիճակի համալիր վերահսկման գործում։

Թե ինչու չի կարելի դիաբետի ժամանակ սերուցք օգտագործել՝ «Аргументы и факты»-ին ասել է «Մեդինցենտր» կլինիկական-ախտորոշիչ կենտրոնի էնդոկրինոլոգ Ելենա Գուբկինան։

«Սերուցքը շատ յուղալի եւ կալորիական կաթնամթերք է, որը չարժե ավելացնել շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց սննդաբաժնում։ Սերուցքի օգտագործումը կարող է առաջ բերել քաշի ավելացում, բարձրացնել լիպիդների, արյան մեջ շաքարի մակարդակը, զարկերակային ճնշումը»,- նշել է էնդոկրինոլոգը։

Նրա խոսքով՝ անպայման պետք է հիշել, որ դիաբետը քրոնիկական էնդոկրին պաթոլոգիա է։

Այսպիսի ախտորոշում ունեցող մարդու սննդաբաժինը պետք է կազմել մի շարք ցուցանիշների հիման վրա.

  •  հիվանդության տեսակը,
  • հիվանդի օրգանիզմի առանձնահատկությունները,
  • նրա առողջության ցուցանիշները,
  •  արյան մեջ շաքարի մակարդակը,
  •  զարկերակային ճնշման մակարդակը։

Սննդաբաժնի կազմումը եւ մթերքները, որոնք հակացուցված են այս կամ այն դեպքում, պետք է կատարել մասնագետի հետ։