Հղիության ընթացքում կնոջ օրգանիզմում սնդիկի մակարդակը դժվար թե բացասաբար անդրադառնա երեխայի զարգացման վրա, եթե մայրը ձուկ ուտի, ասվում է Բրիստոլի համալսարանի կողմից անցկացված նոր հետազոտության մեջ: Հետազոտության արդյունքները, որոնք վերլուծել են ավելի քան 4130 հղի մայրերի տվյալները, հրապարակվել են NeuroToxicology ամսագրում:
Կատարվել են մի շարք ուսումնասիրություններ։
Առաջին ուսումնասիրությունը կենտրոնացած է Սեյշելյան կղզիների բնակչության վրա, որտեղ գրեթե բոլոր հղի կանայք ձուկ են ուտում: Երկրորդ ուսումնասիրությունը դիտարկել է Բրիստոլի համալսարանի 90-ականների երեխաների ուսումնասիրության տվյալների վերլուծությունը, որն իրականացվել է Անգլիայի հարավ-արեւմուտքում գտնվող համեմատաբար արդյունաբերական տարածքում, որտեղ ձուկ ավելի հազվադեպ են ուտում:
Թեեւ վաղուց հայտնի է, որ հղիության ընթացքում ձուկ ուտող կանանց երեխաները կարող են զգալ տարբեր տեսողական եւ ինտելեկտուալ առավելություններ, պաշտոնական խորհուրդները նախազգուշացում են պարունակում որոշ տեսակի ձկներ ուտելու հետ կապված, որոնք պարունակում են սնդիկի համեմատաբար բարձր մակարդակ:
«Մենք պարզեցինք, որ հղիության ընթացքում մայրական սնդիկի մակարդակը բացասաբար չի ազդի երեխայի զարգացման վրա, եթե մայրը ձուկ ուտի: Եթե նա ձուկ չի ուտում, որոշ ապացույցներ կան, որ սնդիկի մակարդակը կարող է վնասակար ազդեցություն ունենալ երեխայի վրա: Դա կարող է պայմանավորված լինել ձկների տրամադրած էական սննդանյութերի համակցությամբ, ներառյալ երկար շղթայական ճարպաթթուները, յոդը, վիտամին D-ն եւ սելենը», – եզրակացրել են հետազոտության հեղինակները: