Գիտնականները նշել են՝ որոնք են մեծ կախվածություն առաջացնող մթերքները
Advertisement 1000 x 90

Գիտնականները նշել են՝ որոնք են մեծ կախվածություն առաջացնող մթերքները

Միչիգանի համալսարանի և Վիրջինիա Տեխ հոգեբաններն ապացուցել են, որ բարձր ջերմաստիճանում մշակված մթերքները (օրինակ՝ չիպսերը, թխվածքաբլիթները, պաղպաղակը, կարտոֆիլ ֆրին) կարող են համարվել նույնքան կախվածություն առաջացնող, որքան ծխախոտը: Հետազոտությունը հրապարակվել է Addiction ամսագրում:

Հեղինակները օգտագործել են 1988 թվականին ԱՄՆ-ի գլխավոր վիրաբույժի զեկույցը, որտեղ ծխախոտը կախվածություն է առաջացնում: Նրանք ցույց են տվել, որ բարձր վերամշակված արտադրանքը համապատասխանում է բոլոր չափանիշներին։

Նախ, դրանք կապված են հարկադիր օգտագործման հետ, ինչը նշանակում է, որ ինչպես մարդիկ չեն կարող թողնել ծխելը, այնպես էլ նրանք չեն կարող հրաժարվել վերամշակված մթերքներից նույնիսկ կյանքին սպառնացող հիվանդությունների, այդ թվում՝ շաքարախտի և սրտի կաթվածի դեպքում:

Երկրորդ՝ սնունդը կարող է փոխել առողջական վիճակն ու տրամադրությունը՝ ազդելով ուղեղի վրա, և այդ ազդեցության մեծությունը համեմատելի է նիկոտինի ազդեցության հետ։

Երրորդ՝ նման մթերքներն ամենաուժեղ խթաններն են, այսինքն՝ ուղեղը մարդուն մղելու է անպիտան սնունդ օգտագործելու։

Չորրորդ՝ մարդը կարող է ուժեղ փափագ ունենալ այն մթերքների նկատմամբ, որոնցից կախվածություն ունի:

Հեղինակները ենթադրել են, որ բարձր վերամշակված մթերքներն ի վիճակի են արագորեն զտված ածխաջրերի և ճարպերի անբնական մեծ չափաբաժիններ հասցնել մարմինը, և որ դա կախվածություն առաջացնելու նրանց ունակության բանալին է:

Երբ ավելի քան 30 տարի առաջ հրապարակվեց «Գեներալ վիրաբույժի զեկույցը», ծխախոտի արտադրանքը կանխարգելելի մահվան հիմնական պատճառն էր: Բայց շատ մարդիկ և ծխախոտ արտադրողները հրաժարվեցին ընդունել դա, ինչը հետաձգեց ծխելու դեմ միջոցառումները և ի վերջո հանգեցրեց միլիոնավոր մահվան: Գիտնականները մտավախություն ունեն, որ նույնը կարող է պատահել բարձր վերամշակված մթերքների հետ:

Բարձր ջերմաստիճանում վերամշակված մթերքներն այսօր նպաստում են ծխախոտի նման կանխարգելելի մահացություններին: Հեղինակները կոչ են անում նման սննդին վերաբերվել՝ որպես վտանգավոր և կախվածություն առաջացնող նյութերի։