Ինչ ուտել. Արկտիկայի մայրաքաղաքի անսովոր ուտեստներ՝ եղնիկի մսից մինչեւ հյուսիսային եղջերուների մամուռ (լուսանկարներ)
Advertisement 1000 x 90

Ինչ ուտել. Արկտիկայի մայրաքաղաքի անսովոր ուտեստներ՝ եղնիկի մսից մինչեւ հյուսիսային եղջերուների մամուռ

Միս

Հյուսիսային խոհանոցում շատ է որմզդեղնի եւ եղնիկի միսը։ Այս երկու մթերքներն էլ համարվում են դիետիկ, ցածր յուղայնությամբ: Թերակղզում վայրի եղնիկ գրեթե չի մնացել, բայց դրանք աճեցվում են ֆերմաներում։

Հապալասի արգանակում եղնիկի միսը համարվում է ավանդական սամի ուտեստ: Կարելի է նաեւ գտնել եղնիկի մսից պելմենիներ, բուրգերներ, շոգեխաշած ձեւով, ռագու, կոտլետներ։ Շատ անսովոր խոհանոցի սիրահարները կարող են առաջարկել եղնիկի սիրտ։ Գուրմանները կգնահատեն դրա մատուցումը հապալասի եւ կարմրագլուխ սնկով սոուսով:

Հեռավոր հյուսիսում կարող եք նաեւ փորձել արջի միս: Պատրաստելը հեշտ չէ, այն ունի իր խոհարարական գաղտնիքները։ Խորհուրդ ենք տալիս Մուրմանսկի ռեստորաններում փորձել արջի միս, որը մատուցվում է թխած արմատներով եւ թարմ ազնվամորու վայրի հատապտուղների կրեմով:

Ձուկ

Մուրմանսկի հպարտությունը ծովամթերքն է՝ ծովախեցգետինն ու ձուկը։ Զարմանալի չէ, որ Մուրմանսկը կրում է նավահանգստային քաղաքի հպարտ կոչումը: Արժե մարզ գալ՝ թարմ որսած ծովամթերք փորձելու համար, որը մատուցվում է ջրից հանելուց բառացիորեն մի քանի րոպե անց։

Չի կարելի այցելել Հյուսիս եւ չփորձել ձկան ապուր: Այս տաք ապուրի բաղադրության մեջ մտնում են մեկ կամ մի քանի տեսակի թարմ ձկներ, ծովային սանրիկ, մանր ծովախեցգետինները եւ երբեմն նույնիսկ կամչատկական ծովախեցգետիններ: Ուխան կարող է լինել յուղալի, թարմ կանաչիով, ճախնամորիով։ Կարող է լինել նաեւ ամենապարզը․ ջրով եւ մի տեսակ ձկով։ Դուք կարող եք նաեւ ձկնորսի ուխա պատրաստել: Նման ուտեստի պատրաստման վերջում վրան օղի են ավելացնում կամ թաթախում այրված փայտի կտորը։

Չորացրած ձուկը Մուրմանսկի շրջանի բնորոշ ոճն է: Փորձեք այն, կամ վերցրեք ձեզ հետ, որպեսզի հյուրասիրեք հարազատներին։ Չորացրած ձուկը 3-ից 4 օր կարող է դիմանալ ճանապարհներին։

Ծովը միայն ձուկը չէ։ Մի մոռացեք այնպիսի օգտակար մթերքի մասին, ինչպիսին է ջրիմուռը: Թարմ ջրիմուռն ավելի լավ համ ունի, քան խանութից գնածը, ինչպես նաեւ հարուստ է յոդով:

Հատապտուղներ եւ սնկեր

Մուրմանսկի մարզում շատ հատապտուղներ կան՝ ճախնամորի, կապույտ հապալաս, հապալաս, ագռավախաղող։ Կա նաեւ մասուր, հաղարջ, գիհ, սինձ, թխենի։

Խոհարարները վաղուց են հայտնաբերել հյուսիսային հատապտուղների եւ սնկերի համը ու պատրաստ են դրանցով փայփայել իրենց հյուրերին: Հապալասի եւ լոռամրգի սոուսներ, հատապտուղների աղանդեր, աղի ժանտասունկ կամ տապակած դառնամատիտեղ։ Ո՞ր ուտեստն եք ամենաշատը սիրում: Սամիներն ունեն նաեւ բավականին օրիգինալ ուտեստներ, օրինակ՝ հյուսիսային եղջերուների ճարպով հատապտուղների աղանդեր։ Կարող եք նաեւ փորձել կապուչինո վայրի սնկով. սա ապուրի ոչ սովորական մատուցում է:

Թուրմեր

Հյուսիսային հատապտուղների թուրմերը հայտնի են իրենց բույրով եւ համով։ Դրանք պատրաստվում են ճախնամորուց, լոռամրգից, հապալասից եւ ագռավախաղողից։ Դրանք իդեալական են ակտիվ օրն ու առատ ընթրիքն ավարտելու համար, հատկապես ձմռանը հյուսիսափայլի որսից հետո: Դրանցով կարելի է կոկտեյլներ պատրաստել, ինչպես նաեւ շատ հարմար է դրանք որպես հուշանվեր ընկերներին նվիրելը։

Անտառային թեյ

Խոսելով թեյի մասին՝ չի կարելի չհիշատակել հյուսիսային խոտաբույսերի եւ հատապտուղների զարմանալի հավաքածուները, որոնք ոչ միայն ջերմացնում են, այլեւ ունեն բուժիչ ազդեցություն։ Ցուրտ ձմեռային երեկոներին ջերմացնելու համար հատուկ պատրաստված են ուռենու կամ լոռամրգի տերեւներով պատրաստված թեյը: Եվ ամենակարեւորը, այս ըմպելիքն աներեւակայելի առողջարար է եւ շատ համեղ:

Հյուսիսային եղջերուների մամուռ

Պետք է ընդգծել նաեւ եղջերվամամուռը։ Սաամիներն այն ավելացնում են թեյի մեջ, կան նաեւ լոռամրգի եւ գիհի տերեւներ։ Շատ օգտակար ըմպելիք է ստացվում։

Եթե ​​էկզոտիկա եք ցանկանում, ապա փորձեք հյուսիսային եղջերուների մամուռից չիպսեր: Չնայած այն հանգամանքին, որ հյուսիսային եղջերուների մամուռը համարվում է եղջերուների կերակուր, եթե այն լավ տապակեք եւ աղ ավելացնեք, ապա ստացվում է օրիգինալ ու անսովոր ուտեստ։ Մուրմանսկի մարզում դուք նույնիսկ կարող եք գնել հյուսիսային եղջերու մամուռի չիպսեր՝ վայրի հատապտուղների համով: Ոմանք դրանք ուտում են հենց այնպես, բայց պրոֆեսիոնալ խոհարարները խորհուրդ են տալիս փորձել դրանք չոր կարմիր գինով։

Ավելի մանրամասն՝ news.am