Պաստրոման ուտեստ է հրեական խոհանոցից, որը հաճախ կարելի է տեսնել նաև մոլդավական և ռումինական խոհանոցներում:
Պաստրոման պատրաստում են տավարի, խոզի մսից, ինչպես նաև հավից և հնդկահավից, նույնիսկ՝ ձիու մսից:
Միսը մարինացնում են աղով և հատուկ համեմունքներով՝ հատկապես օգտագործվում է աղացած կարմիր պղպեղ, և այնուհետև ապխտվում է հատուկ եղանակով:
Այն մատուցվում է բարակ շերտերով:
Պաստրոմա՝ հավի մսից
Բաղադրիչներ
1. Հավի կրծքամիս – 2 հատ (կամ 1 հատ հնդկահավի)
2. Ջուր – 250 գ
3. Սոյայի սոուս – 100 գ
4. Աղ – 1 ճ/գ
5. Սխտոր – 6 ատամիկ
6. Պղպեղների խառնուրդ – 1 թ/գ
Պատրաստման եղանակը
1. Խորը թասի մեջ ջուր լցնել, ավելացնել սոյայի սոուսը և աղը: Միսը դնել մեջը և թողնել 2 ժամ:
2. Միսը հանել մարինադի միջից և չորացնել թղթե սրբիչով:
3. Սխտորները մտցնել մսի մեջ, հետո վրան քսել բուսայուղից և պղպեղներից պատրաստված խառնուրդը:
4. Հավի կրծքամսերը կապել սննդային թելով, հետո տեղավորել փայլաթիթեղով պատած տապակի մեջ: Միսը եփել մոտ 20 րոպե, 250 աստիճան տաքացրած ջեռոցում:
5. Պատրաստելուց հետո ջեռոցի դուռը փակ թողնել և միսն այնտեղից չհանել: Պաստորման թողնել ջեռոցի մեջ ևս 4 ժամ, որպեսզի այն լրիվ պատրաստ լինի:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը