Կարմիր մսի օգատգործումը կարող է լյարդի ճարպակալմանը հանգեցնել. հետազոտություն
Advertisement 1000 x 90

Կարմիր մսի օգատգործումը կարող է լյարդի ճարպակալմանը հանգեցնել. հետազոտություն

Մարդիկ, որոնք մեծ քանակությամբ կենդանական սպիտակուց են օգտագործում, ավելի հաճախ են լյարդում ճարպի կուտակումների խնդրի եւ այդ օրգանի հիվանդությունների հետ բախվում, քան նրանք, ովքեր շատ բանջարեղեն եւ քիչ միս են ուտում: Այս մասին ասվում է նոր հետազոտությունում, որի արդյունքները հրապարակվել են BMJ Gut ամսագրում:

Erasmus MC University Medical Center-ի (Հոլանդիա) գիտնականները որոշել են պարզել լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության պատճառները, որը սովորաբար կապված է ճարպակալման եւ որոշակի սննդային սովորությունների հետ: Այս հիվանդության բուժման համար դիետիկ խորհուրդներ կան, սակայն դրա պրոֆիլակտիկան լավ ուսումնասիրված չէ:

Այսպիսով, մասնագետներն ուսումնասիրել են հարցումների եւ 3882 անձանց, որոնց միջին տարիքը 70 է եղել,  լյարդի սկանավորման տվյալները:

Հետազոտության համաձայն՝ լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդությունը հայտնաբերվել է 1337 մասնակիցների մոտ (34 տոկոս): Նրանցից 132-ը նորմալ քաշ է ունեցել, իսկ 1205-ը՝ ավելորդ:

Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ ավելորդ քաշով մարդիկ, որոնք մեծ քանակությամբ կենդանական սպիտակուցներ են օգտագործել, 54 տոկսով ավելի շատ են տառապել լյարդի ճարպակալումից, քան նրանք, ովքեր ավելի քիչ են միս օգատգործել: Հետաքրքիր է, որ արդյունքը կախված չի եղել կալորիաների ընդհանուր սպառումից, սոցիալական գործոններից եւ կենսակերպից:

Ըստ հետազոտության՝ լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդություն ունեցող մարդիկ սպիտակուցների հաշվին ավելի շատ կալորիաներ են ստացել՝ 16 տոկոս (ի տարբերություն մյուս մասնակիցների 15,4 տոկոսի)

Բանջարեղենն ընդ որում երկու խմբերը նույն քանակությամբ են օգտագործել եւ այս տարբերությունը բացատրվում է միայն մսի, հատկապես կարմիր մսի օգտագործմամբ:

Հետազոտության արդյունքները հաստատում են նախորդ աշխատանքերի տվյալները, որոնք վկայում են, որ մարդիկ պետք է սահմանափակեն կարմիր եւ վերամշակված մսի օգտագործումը, ինչպես նաեւ փորձեն ավելի շատ ձուկ եւ բանջարեղեն ուտել:

med.news.am