PremierMedica-ի սննդաբան-էնդոկրինոլոգ Ելենա Շչետինինան Ura.ru-ին տված հարցազրույցում բացահայտել է առողջությանը հասցված գլխավոր վնասը, որը կարող է պատճառել մաստակը։ Մասնագետի խոսքով՝ դրա պատճառով բերանում բազմանում է բակտերիալ ֆլորան, կարող են խնդիրներ առաջանալ նաեւ աղեստամոքսային տրակտի հետ։
«Սովորաբար, յուրաքանչյուր կերակուրից հետո պետք է բերանը ողողել կամ լուծույթով կամ խոզանակել ատամները։ Եթե հնարավոր չէ, ապա կարող եք օգտագործել առաձգական ժապավեն: Երկու րոպե ու դուրս թքեք։ Դրա նպատակն է մաքրել բերանի խոռոչը որոշ միկրոօրգանիզմներից։ Բայց եթե դուք անվերջ մաստակ ծամեք, իսկ դրա բաղադրության մեջ կան ածխաջրեր, ապա արյան մեջ շաքարի մակարդակը բարձրացնելուց բացի, այն կառաջացնի բակտերիալ ֆլորա»,- նշել է բժիշկը։
Նա հավելել է, որ մաստակը հրահրում է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ։ Շչետինինան բացատրել է, որ մաստակի մշտական օգտագործումը հղի է օրգանիզմում չափազանց շատ ածխաջրերի առաջացմամբ, որն ի վերջո տհաճություն կպատճառի։