Սկսեք պատրաստել այսօր, եթե Սուրբ Ծնունդին ցանկանում եք համտեսել հենց այս կեքսը
Advertisement 1000 x 90

Սկսեք պատրաստել այսօր, եթե Սուրբ Ծնունդին ցանկանում եք համտեսել հենց այս կեքսը

Անգլիական սուրբծննդյան կեքս. նման կեքս Դուք երբեք չեք պատրաստել:

Բաղադրիչներ

Չրերի խառնուրդի համար

  1. Ծիրանաչիր – 110 գ
  2. Սև սալորի չիր (առանց կորիզի) – 110 գ
  3. Չորացրած բալ – 110 գ
  4. Սև չամիչ – 110 գ
  5. Բաց չամիչ – 110 գ
  6. Խուրմա – 50 գ
  7. Թզի չիր – 50 գ
  8. Կոնյակ – 100 մլ
  9. Նարինջ – 1 հատ

Կեքսի համար

  1. Ալյուր – 100 գ
  2. Նշի ալյուր – 50 գ
  3. Ձու – 2 հատ
  4. Շաքարավազ – 100 գ
  5. Կարագ – 100 գ
  6. Բալի կամ ծիրանի ջեմ – 3 ճ/գ
  7. Մեղր – 1 ճ/գ
  8. Դարչինի, կոճապղպեղի, մշկընկույզի, հոտավետ պղպեղի խառնուրդ – 1 թ/գ
  9. Կոնյակ

Զարդարելու համար

  1. Ձվի սպիտակուց – 1 հատ
  2. Շաքարի փոշի – 2 ճ/գ
  3. Կիտրոնի հյութ – 1 կաթիլ
  4. Մարցիպանից պատրաստված մրգեր

Պատրաստման եղանակը

  1. Չրերից պատրաստել կոնյակային խառնուրդ: Բոլոր չրերը լվանալ, չորացնել: Կտրատել հավասար չափերի: Կտրատված չրերը տեղավորել թասի մեջ, ավելացնել նարնջի քերած կեղևը:
  2. Առանձին թասի մեջ քամել նարնջի հյութը: Նարնջի հյութին կոնյակ ավելացնել:
  3. Չրերը լցնել բանկայի մեջ, վրան ավելացնել կոնյականարնջային խառնուրդը: Ծածկել բանկան, թափ տալ և թողնել 1-2 շաբաթ սենյակային ջերմաստիճանում:
  4. Պատրաստել վառած շաքար. թավայի մեջ լցնել 100 գ շաքարավազ: Վրան լցնել 1 ճ/գ ջուր, ավելացնել 10 գ կարագ: Ամբողջությամբ լավ հալեցնել:
  5. Կեքսի կաղապարը յուղապատել և նախապատրաստել թխման համար նախատեսված թղթով:
  6. Թասի մեջ լցնել մանրացրած (ալյուր դարձրած) ընկույզը, ալյուրի կեսը, համեմունքները և կարագը: Լավ հարել հարիչով:
  7. Առանձին հարել վառած շաքարը, շաքարավազը և ձուն:
  8. Ձվային խառնուրդը լցնել ալյուրայինի մեջ:
  9. Թողնել հարելը 5 րոպե:
  10. Ավելացնել ջեմը, լցնել մեղրը և մնացած ալյուրը:
  11. Մի փոքր խմոր առանձնացնել: Մնացած խմորին ավելացնել չրերը: Զգուշությամբ խառնել:
  12. Լցնել նախապատրաստած կաղապարի մեջ: Վերևից լցնել առանձնացրած խմորը և հավասարեցնել:
  13. Թխել 140 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 3.5-4 ժամ:
  14. Պատրաստի կեքսի վրա կոնյակ քսել՝ առանց կաղապարից հանելու:
  15. Կեքսը փաթաթել թխման համար նախատեսված թղթով, հետո՝ փայլաթիթեղով, և մեկ օր թողնել սենյակային ջերմաստիճանում:
  16. Հետո կեքսը հանել կաղապարից, դնել թղթի վրա:
  17. Կեքսը նորից փաթաթել թղթով, հետո փաթաթել սննդային թաղանթով, թողնել այդպես 1 շաբաթից մինչև 1 ամիս:
  18. Ձվի սպիտակուցը հարել շաքարի փոշու և կիտրոնի հյութի հետ: Կեքսը մատուցելիս ստացված զանգվածը լցնել վրան և զարդարել մարցիպանե մրգերով:

Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը