Սուրբծննդյան իտալական կեքս՝ «Պանետոնե»
Advertisement 1000 x 90

Սուրբծննդյան իտալական կեքս՝ «Պանետոնե»

Շքեղության հաց. ահա իտալերենից թարգմանաբար ինչ է նշանակում Սուրբծննդյան կեքսի՝ Պանետոնեի անվանումը:

Իտալական կեքս «Պանետոնե»

Բաղադրիչներ

  1. Չամիչ – 170 գ
  2. Բաց գույնի ռոմ – 20 գ
  3. Տաք ջուր – 20 գ
  4. Ձու – 3 հատ
  5. Վանիլին – 1 տուփ
  6. Մեղր – 40 գ
  7. Չորամիրգ – 130 գ
  8. Ալյուր – 540 գ
  9. Շաքարավազ – 150 գ
  10. Ակտիվ չոր խմորիչ – 5 գ
  11. Աղ – 2 գ
  12. Կիտրոնի քերած կեղև – 6 գ
  13. Փափուկ կարագ – 250 գ
  14. Հալեցրած կարագ – 1 ճ/գ
  15. Սառեցրած կարագ – 1 ճ/գ

Պատրաստման եղանակը

  1. Չամիչի վրա լցնել ռոմի և 2 ճ/գ տաք ջրի խառնուրդը:
  2. Բլենդերի օգնությամբ խառնել ալյուրը, խմորիչը, շաքարավազը, աղը, կիտրոնի քերած կեղևը և վանիլինը: Առանձին հարել ձվերը՝ տաք ջրով և մեղրով:
  3. Ձվային զանգվածի հետ խառնել չոր բաղադրիչները՝ օգտագործելով բլենդերը: Խմորը պետք է միասեռ ստացվի: Առանց շապելու, դադարեցնելով հարելը, փափուկ կարագն ավելացնել խմորի մեջ՝ մեկական գդալ:
  4. Իրար միացնել չամիչը՝ ցուկատի և հալեցրած կարագի հետ, պատրաստի զանգվածն ավելացնել խմորին:
  5. Խմորը տեղափոխել շատ մեծ թասի մեջ, ծածկել սննդային թաղանթով: Խմորը պետք է բարձրանա 15 ժամվա ընթացքում և պետք է աճի 3 անգամ:
  6. Դրանից հետո պատրաստի խմորի վրա մի փոքր ալյուր ցանել և դրանից գունդ ձևավորել, տեղավորել թխելու համար նախատեսված կաղապարում:
  7. Խմորը ծածկել խոնավ սրբիչով և թողնել, որ բարձրանա ևս 4-5 ժամ:
  8. Ջեռոցը տաքացնել մինչև 190 աստիճան:
  9. Խմորի մակերեսին խաչաձև կտրվածք անել և այնտեղ տեղադրել սառեցրած կարագը: Կեքսի պատրաստ լինելը ստուգել փայտիկով. այն պետք է մի փոքր խոնավ լինի, բայց ոչ մի դեպքում՝ թաց:
  10. Հանել ջեռոցից Պանետոնեն և թողնել, որ սառչի: Զարդարել կամ չորամրգով, կամ ջնարակով:

Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը