Հայկական սահմանի բարիքները. մամուխ և մամուխի օղի (լուսանկարներ)
Advertisement 1000 x 90

Հայկական սահմանի բարիքները. մամուխ և մամուխի օղի

Մամուխը, մամխենին վարդազգիներին պատկանող փշոտ թուփ է, որի լատիներեն անվանումն է prunus spinosa: Անգլերենում այն անվանվում է blackthorn և sloe, ռուսերենում՝ терень:

Այն աճում է տարբեր մայրցամաքներում: Հայաստանում մամուխ հիմնականում և գրեթե համատարած աճում է Տավուշի մարզում: Իսպանիայում՝ բասկերի երկրում, մամուխից պատրաստում են նշանավոր պաչարան անունը կրող լիկյորը:

Հայաստանում աճող մրգերից ունի վեգետացիոն ամենաերկար շրջանը: Մամխենին ծաղկում է գարնանը, պտղակալում հուլիս-օգոստոսին, հասնում՝ նոյեմբերից հետո: Եթե ձմեռը խիստ չէ, մամուխը թփերի վրա մնում է մինչև փետրվար:

Այս տարի, օրինակ, քանի որ ձմեռ գրեթե չունեցանք, ես Տավուշի մարզի սահմանային Դովեղ գյուղում մամուխ հավաքել եմ մինչև փետրվարի սկիզբը:

Հայաստան-Ադրբեջան սահմանում գտնվող Դովեղ գյուղը

Մամուխը մուգ գույնի է, թթվաքաղցր, տտիպ համով։ Այն հաճելի է ուտել ամենահասուն շրջանում, հատկապես առաջին ձյունը գալուց հետո:

Այս տարի հավաքել կամ Դովեղի իմ համագյուցիներից գնել եմ մոտ 2.5 տոննա մամուխ, որից ստացել եմ 50 լիտր մաքուր օղի:

Այսօր հավանաբար միակ հայն եմ, ով մամուխից օղի է թորում: Օղին թորում եմ ավանդական եղանակով՝ երկու քաշով:

Ժամանակին՝ 30-40 տարի և ավելի առաջ, մեր գյուղացիները ավելի աշխատասեր էին և բնության բարիքներից ավելի շատ էին օգտվում: Վերջին տարիներին մամուխի ամբողջ բերքը ուղղակի թափվում և փտում էր թփերի տակ:

Դովեղում աճող մամխենին և մամուխը նոյեմբեր ամսին

Դժվար է գտնել մեկ այլ միրգ կամ հատապտուղ, որից այնքան քիչ օղի է դուրս գալիս, որքան մամուխից: Միջինը 50-60 կիլոգրամ բերքից ստացվում է ընդամենը 1 լիտր մաքուր օղի: Այսպիսով, 1 լիտր մաքուր մամուխի օղու ինքնարժեքը շուրջ 7 հազար դրամ է: Նաև այդ պատճառով է, որ գյուղացիները չեն հավաքում մամուխը:

Մյուս կողմից, եթե լինեն գնորդներ, ապա գյուղացիները կհավաքեն մամուխի բերքը:

Թեև մամուխի օղին դեռ Հայաստանում հայտնի չէ, սակայն, որպես մաքուր օղի թորող, կարող եմ վստահեցնել, որ այն իր համային և որակական հատկանիշներով չի զիջում ո՛չ հոնի և ո՛չ էլ վայրի տանձի օղիներին:

Այս տարի որոշել եմ հավաքել կամ գնել մեր գյուղում աճող մամուխի ամբողջ բերքը և օղի թորել:

Իմ թորած մամուխի օղին,

Իմ խիստ մոտավոր հաշվարկներով՝ Դովեղում ամեն տարի հնարավոր է հավաքել ավելի քան 50 տոննա մամուխ:

Մամուխի պտուղները պարունակում են ոչ ավել, քան 9 տոկոս շաքար: Այն հարուստ է C, B1, B2, PP, E վիտամիններով, քիմիական տարրերից՝ նատրիումով, կալիումով, կալցիումով, մագնեզիումով, ֆոսֆորով, երկաթով։

Մամուխի բժշկության մեջ օգտագործվել է Հին Հռոմում և Հին Հունաստանում: Այն լայնորեն օգտագործվում է նաև այսօր:

Հայաստանում մամուխից պատրաստում են մուրաբա և կոմպոտ:

Տեքստը և լուսանկարները՝ Թաթուլ Հակոբյանի

Հ. Գ. Այս տարի համագյուղացիներից 1 կիլոգրամ մամուխը գնել եմ 100 դրամով: 1 լիտր մամուխի օղին վաճառում եմ 10 հազար դրամով:

aniarc.am