ՀՀ-ում Իտալիայի դեսպանի ամենասիրելի ճաշատեսակը լոբով և ավելուկով ապուրներն են. «Իտալական խոհանոցի շաբաթը՝ Հայաստանում» (լուսանկարներ)
Advertisement 1000 x 90

ՀՀ-ում Իտալիայի դեսպանի ամենասիրելի ճաշատեսակը լոբով և ավելուկով ապուրներն են. «Իտալական խոհանոցի շաբաթը՝ Հայաստանում»

Հայաստանում առաջին անգամ կանցկացվի «Իտալական խոհանոցի շաբաթը Հայաստանում» խորագիրը կրող միջոցառումների շարքը: Միջոցառումը նախաձեռնել է Իտալիայի արտաքին գործերի և միջազգային համագործակցության նախարարությունը: Միջոցառումը տեղի է ունենալու բոլոր այն երկրներում, որտեղ կան Իտալիայի դիվանագիտական ներկայացուցչություններ: Ընդհանուր առմամբ՝ աշխարհի 105 երկրներում, տեղի են ունենալու թվով մոտ 1300 միջոցառումներ: Այս մասին այսօր տեղի ունեցած մամուլի ասուլիսի ժամանակ ասաց ՀՀ-ում Իտալիայի դեսպան Ջովաննի Ռիչուլլին:

Դեսպանը նշեց, որ շատ ուրախ է Հայաստանի նման երկրում այսպիսի միջոցառման կազմակերպման համար, քանի որ Հայաստանն ունի հարուստ խոհանոց և գյուղատնտեսական մթերքների զարգացման մեծ պոտենցիալ: Միջոցառման թեմաները  հետաքրքիր են և կարծես հանդիպման խաչմերուկ են հանդիսանում տարբեր երկրների համար: Թեմաներն են` սննդի որակը, անվտանգությունը, բիոզանազանությունը, որոշակի տարածքին բնորոշ սննդամթերքի առաջխաղացումը:

15102028_1110155945746295_1958342344_o

Հայաստանում իտալական ռեստորանները բազմաթիվ են, իտալական  խոհանոցն էլ` պահանջված: Իտալական խոհանոցի պահանջված լինելու գաղտնիքը նրանում է, որ այն, միևնույն ժամանակ՝ և  պարզ է, և  բարդ: Իտալական խոհանոցում ավելի շատ կարևորվում է մթերքների համադրությունը, այլ  ոչ թե՝ պատրաստման բարդ եղանակները: Դեսպանը նշեց, որ իրեն դուր են գալիս աշխարհի բոլոր խոհանոցները, իսկ հայկական խոհանոցից ավելի շատ սիրում է ապուրները: Դեսպանի ամենասիրելի ճաշատեսակը լոբով ապուրն է, ինչպես նաև՝ Ալավերդիում իր համտեսած ավելուկով ապուրը:

«Իտալական խոհանոցի շաբաթը՝ Հայաստանում» խորագիրը կրող միջոցառմանը մասնակցում են մի շարք ռեստորաններ: Այս ռեստորաններում շաբաթվա ընթացքում լինելու է  նոր իտալական ճաշացանկ՝ համեմատաբար ավելի մատչելի գներով:

Ասուլիսի ընթացքում այբբենական կարգով մասնակից ռեստորանները ներկայացրեցին իրենց ճաշացանկը:

«Մարտինի Ռոյալ» (Martini Royal) ռեստորանի ներկայացուցիչը նշեց, որ չնայած իրենց խոհարարն իտալացի  չէ, բայց իտալական խոհանոցի լավ գիտակ է: Ճաշացանկը հիմնված է լինելու մսի և ձկան տեսականու միջև՝ նախապատվությունը թողնելով հաճախորդին:

15052193_1110155985746291_844638412_o

«Պատիո» (Patio) ռեստորանի ներկայացուցիչ Գոռ Մանուկյանը ներկայացրեց իրենց ճաշացանկը՝  կոնկրետ մարզային ճաշատեսակներ, և, իհարկե, Վենետիկյան գինի:

«Ռաֆաելո» (Raffaello)  ռեստորանը ներկայացնում էր Անդրեա Ֆերարին: Նա նշեց, որ նախուտեստից մինչև հիմնական կերակրատեսակները՝ բոլորը լինելու են  հիմնված ձկան տեսականու վրա:

15051925_1110156139079609_1736697007_o

«Դաբլ Թրի բայ Հիլթոն» (Double Tree by Hilton) հյուրանոցում գտնվող «Գոլդ» (Gold) ռեստորանը ներկայացնելու է, մասնավորապես, իտալական երկու տարածաշրջաններ, այդ տարածաշրջանների ընտրությունը կախված է այն հանգամանքից, որ ռեստորանի խոհարարները տարբեր տարածաշրջաններից են: Խոհարարներից մեկը  ներկայացնելու է Մարկեյ նահանգը, իսկ մյուսը՝  Նեապոլը: Նախուտեստները լինելու են ձկնային մթերքների հիման վրա՝  ներկայացնելով տարածաշրջանը, որտեղից ինքը՝ խոհարարն է: Իսկ գինին և աղանդերը կլինեն տիպիկ նեապոլիտանական:

ՇՈՒՇԱՆ ՍՏԵՓԱՆՅԱՆ