Պիցցան և քաղցրացված ըմպելիքները վատթարացնում են սերմնահեղուկի որակը. Հարվարդի գիտնականներ
Advertisement 1000 x 90

Պիցցան և քաղցրացված ըմպելիքները վատթարացնում են սերմնահեղուկի որակը. Հարվարդի գիտնականներ

Սխալ սնվելը բացասաբար է ազդում տղամարդկանց վերարտադրողականության վրա: Հետազոոտւթյան համաձայն, որն անցկացվել է Չանի անվան հանրային առողջապահության Հարվարդի դպրոցի գիտնականների գլխավորությամբ, պիցցա, չիփսեր օգտագործող  երիտասարդ տղամարդկանց մոտ կարող է կտրուկ նվազել սերմնաբջիջների որակը:

Հետազոտությանը մասնակցել է 18-20 տարեկան մոտ 3 հազար տղամարդ: Պարզվել է, որ այսպես կոչված արևմտյան դիետայի սիրահարների մոտ, որոնք օգտագործում են վերամշակված միս, պիցցա և քաղցր ըմպելիքներ, սերմնահեղուկի որակն ավելի ցածր է առողջ սնման կողմնակիցների համեմատ:

Սերմնաբջիջների ամենամեծ քանակությունը հայտնաբերվել է նրանց մոտ, որոնց սննդաբաժնում ներառված է եղել ձուկ, թռչնամիս, բանջարեղեն, մրգեր և ջուր: Արդյունավետ է եղել նաև բուսակերությունը և սկանդինավյան դիետան:

Մեկնաբանելով ստացված տվյալները՝ Շեֆիլդի համալսարանից Ալան Փեյսին նշել է, որ պիցցայի, չիփսերի և կարմի մսի օգտագործման հետևանքով զարգանում է օքսիդացման սթրես, որը բացասաբար ազդեցություն ունի սերմնահեղուկի վրա:

Հետազոտության արդյունքները ներկայացվել են Վիեննայում Մարդու վերարտադրողականության և սաղմնաբանության եվրոպական հասարակության ամենամյա համաժողովի շրջանակում:

med.news.am