Կաթնաշոռը կաթի հիանալի խտանյութ է՝ կալցիումի աղերի մեծ քանակությամբ, որի 14-18%-ը սպիտակուց է: Կաթնաշոռի փաթիլները հեշտությամբ են յուրացվում և գրեթե ամբողջությամբ մարսվում են:
Այն կարող է պարունակել մինչև 20% ճարպ, սակայն արտադրվում են նաև ցածր յուղայնությամբ դիետիկ տեսակներ: Այն հարուստ է հատկապես մեթիոնինով (անփոխարինելի ամինաթթույով), որն օժտված է լիմոտոպային ազդեցությամբ:
Օգտակար հատկությունները
Կաթնաշոռը նվազեցնում է խոլեստերինի քանակը և ամենակարևորը՝ կանխում է լյարդի մեծացումը, որն առաջանում է օրգանիզմի վրա ուժեղ տոքսինների կամ որոշակի դեղերի ազդեցության հետևանքով:
Բացի անփոխարինելի ամինաթթուներից (սպիտակուցներից) կաթնաշոռը հարուստ է նաև վիտամիններով (հատկապես A, E, P, B2, B6 և B12), ֆոլաթթվով, կալցիումի աղով, երկաթով, նատրիումով, մագնեզիումով, պղնձով, ցինկով, ֆտորով և ֆոսֆորով: Հենց այդ միացությունների շնորհիվ է, որ կաթնաշոռը այդքան լավ է մարսվում:
Հղի կանայք և կերակրող մայրերը չեն կարողանա կալցիումի և այլ միկրոտարրերի ավելի լավ աղբյուր գտնել, քան կաթնաշոռն է:
5-ից 7 ամսեկան երեխային արդեն խորհուրդ է տրվում կաթնաշոռ տալ: Երեխայի համար լավ է ընտրել անյուղ կաթնաշոռը:
Կաթնաշոռը անհրաժեշտ է օրգանիզմի բոլոր հյուսվածքների աճի և վերականգնման համար, հատկապես՝ ոսկրային հյուսվածքի: Այն օգտակար է նյարդային համակարգի, սրտի ակտիվության և արյան համար:
Կաթնաշոռը, որպես սննդամթերք, անհրաժեշտ է բոլորին, հատկապես երեխաներին և ծերերին: Կալցիումի և ֆոսֆորի աղերի քանակով, ինչպես նաև նրանց միջև ֆիզիոլոգիական բարենպաստ հարաբերակցությամբ, կաթնաշոռը դրականորեն տարբերվում է այլ սննդամթերքներից՝ իր մեջ պարունակելով նշվածների մոտ 0,4%:
Պետք է ավելացնել, որ կալցիումով հագեցածությունը կաթնաշոռին անփոխարինելի է դարձնում տուբերկուլյոզի, ոսկորների կոտրվածքների, արյունաստեղծ համակարգի հիվանդությունների և ռախիտի դեպքերում:
Կաթնաշոռը նպաստում է մեզի արտազատմանը, ուստի այն խորհուրդ է տրվում հիպերտոնիկ հիվանդությունների, սրտի հիվանդությունների, երիկամների հիվանդությունների և այլ դեպքերում:
Դիետիկ կաթնաշոռը շատ օգտակար է շաքարային դիաբետով հիվանդներին, թուլացած հիվանդներին, վնասվածքներ և այրվածքներ ստացածներին, սրտի հիվանդությամբ տառապողներին:
Կաթնաշոռն ամրացնում է ոսկրային հյուսվածքները, պաշտպանում աթերոսկլերոզից: