Ոչ միշտ է կարմիր միսը վնասակար առողջության համար: Այս մասին ասվում է հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է American Journal of Clinical Nutrition-ում:
Ինչպես հայտնում է Medportal.ru-ն, շատ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ մեծ քանակությամբ կարմիր մսի օգտագործումը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկի մեծացման հետ: Սակայն նման հետազոտությունները չեն կարող ապացուցել, թե արդյոք մասնակիցների մոտ հիվանդության պատճառ է կարմիր միսը:
Վերջին հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կարմիր մսի ազդեցությունը սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոնների վրա կարող է կախված լինել ուղեկցող սննդակարգից: Նոր ուսումնասիրության հեղինակները սատարում են այս գաղափարին. նրանք կարծում են, որ առողջ սննդակարգի դեպքում միսը չափավոր քանակությամբ չի վնասի առողջությանը:
Հետազոտությանը մասնակցել է 59 մարդ, ովքեր դիտարկման շրջանում 4 դիետա են փոխել: Մասնակիցները 4 շաբաթվա ընթացքում հավատարիմ են մնացել յուրաքանչյուր սննդակարգին, նրանց միջեւ մեկ շաբաթ ընդմիջում կար:
Գիտնականները նրանցից արյան թեստեր են վերցրել նախքան ուսումնասիրությունը սկսելը եւ յուրաքանչյուր դիետիկ ցիկլն ավարտելուց հետո: Սննդամթերքի չորս տարբերակներից երեքը միջերկրածովյան դիետաներ էին ՝ տարբեր քանակությամբ մսով: Առաջին տարբերակը ՝ օրական մոտ 15 գրամ միս ուտել, երկրորդը ՝ 71 գրամ, երրորդը ՝ 155 գրամ:
Վերահսկիչ դիետան ստանդարտ ամերիկյան դիետան էր: Այն ներառում էր 52% ածխաջրեր, 33% ճարպեր, 15% սպիտակուցներ: Դրա մեջ մսի քանակը կազմում էր մոտ 71 գրամ:
Բոլոր երեք «միջերկրածովյան» դիետաներն ընդգրկում էին ձիթապտղի յուղը որպես ճարպի հիմնական աղբյուր, 3-ից 6 բաժին մրգեր եւ առնվազն 6 բաժին բանջարեղեն:
Պարզվել է, որ միջերկրածովյան մսի ցանկացած դիետայի պահպանումը կապված էր արյան մեջ «վատ խոլեստերինի» ցածր մակարդակի հետ ՝ համեմատած «միջին ամերիկյան դիետայի» հետ: