Ո՞րն է իրանական փախլավայի առանձնահատկությունը: Այն չես խառնի ոչ մի բանի հետ՝ շնորհիվ հիլի և զաֆրանի: Ընդ որում, այն այնքան էլ քաղցր չէ:
Բաղադրատոմսը
Իրանական փախլավա
Բաղադրիչներ
Խմորի համար
Ալյուր – 1 կգ
Հալած պանիր – 200 գ
Կաթ – 200 մլ
Ձվի դեղնուց – 3 հատ
Չոր դրոժ – 1 թ/գ
Զաֆրանի թուրմ – 2 թ/գ
Բուսայուղ – 2 թ/գ
Խճողակի համար
Մաքրած ընկույզ – 500 գ
Շաքարավազ – 500 գ
Աղացած հիլ – 1 ճ/գ
Զարդարելու և լցվածքի համար
Մաքրած ընկույզ – 2/3 բաժակ
Հալած կարագ – 250 գ
Օշարակի համար
Շաքարավազ – 250 գ
Ջուր – 250 մլ
Ջրիկ մեղր – 60-80 մլ
Պատրաստման եղանակը
Պատրաստել զաֆրանի թուրմը: Զաֆրանը դարձնել փոշի, վրան լցնել տաք ջուր: 5 գ զաֆրանի վրա լցնել 750 մլ ջուր: Խճողակի համար ընկույզը մանրացնել, խառնել շաքարավազի և աղացած հիլի հետ: Ալյուրը մաղել, վրան ավելացնել ձվի 2 դեղնուց, կաթ, հալած կարագ, ավելացնել դրոժը, 1 թ/գ զաֆրանի թուրմը: Խմոր հունցել: Դնել սառնարանի մեջ 30 րոպե:
Խմորին երշիկի տեսք տալ: Բաժանել 8 հավասար մասերի: Յուրաքանչյուր կտորից գունդ ձևավորել: 6 գնդերը գրտնակել շատ բարակ, կիսաթափանցիկ (1.5-2 մմ) շերտի, իսկ 2-ը (ներքևինը և վերևինը) թողել մի փոքր ավելի հաստ: Տապակի վրա կարագ քսել, դնել վրան հաստ շերտերից մեկը և խճողակի մի մասը: Ծածկել բարակ շերտով, վրան նորից խճողակ լցնել: Հերթով շարել շերտերը և խճողակը: Վերևի շերտի վրա քսել դեղնուցի 1 թ/գ զաֆրանի թուրմի և բուսայուղի խառնուրդը: Դնել ջեռոցի մեջ 5 րոպե:
Հանել տապակը, կտրատել փախլավան: Յուրաքանչյուր կտոր զարդարել ընկույզով: Վրան լցնել հալած կարագ, թխել 45 րոպե 200 աստիճան ջեռոցում:
Պատրաստել օշարակ: Ավելացնել մեղր և եփել խառնուրդը: Հանել փախլավան և վրան լցնել օշարակը: Մատուցել սառը վիճակում:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը