Բաղադրիչներ
- Կարագ – 200 գ
- Շագանակագույն շաքարավազ – 200 գ
- Ձու – 4 հատ
- Ալյուր – 250 գ
- Փխրեցուցիչ – 0.5 թ/գ
- Աղացած նուշ – 50 գ
- Կոնյակ – 50 գ
- Կեղևազրկված նուշ – 100 գ
Չրեր – 400-500 գ
- Բաց և մուգ չամիչ
- Ցիտրուսային չրեր
- Չորացրած բալ
- Խուրմա
- Ծիրանի չիր
Պատրաստման եղանակը
- Պատրաստել չրերը: Մեծ չրերը կտրատել, չամիչը թողնել, ինչպես որ կա: Լցնել բանկայի մեջ, վրան կոնյակ ավելացնել, թողնել 2 օր:
- Կարագը և շաքարավազը հարել, մինչև շաքարավազը լրիվ լուծվի:
- Մեկ-մեկ ավելացնել ձուն, յուրաքանչյուր ձվից հետո լավ հարել: Աստիճանաբար ավելացնել մաղած ալյուրը, փխրեցուցիչը և աղացած նուշը: Լավ հունցել:
- Կոնյակով ներծծված չրերը թավալել ալյուրի մեջ:
- Չրերը խառնել խմորին:
- Կաղապարը յուղապատել, ալյուր շաղ տալ: Խմորը լցնել կաղապարի մեջ: Հարթեցնել, վրան շարել կեղևազրկված նուշը (մոտ 70 գ):
- Թխել մոտ 1 ժամ (եթե կաղապարը մեծ է, ավելի շատ) 170 աստիճան տաքացրած ջեռոցում:
- Կեքսը ամբողջությամբ սառեցնել, հետո փաթաթել սննդային թաղանթով և պահել սառը տեղում մոտ 2-3 շաբաթ: Շաբաթը մեկ վրան կոնյակ շաղ տալ: Մատուցել Զատկի տոնակատարության օրը:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը