Միս չպետք է օգտագործեն նյութափոխանակության, արտազատման համակարգի հիվանդություններ ունեցող մարդիկ, ինչպես նաեւ խոլեստերինի եւ սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրներ ունեցողները, URA.RU-ին ասել է սննդաբան, դիետոլոգ Իրինա Պիսարեւան։
«Միսը խորհուրդ չի տրվում այն մարդկանց, ովքեր ունեն նյութափոխանակության հիվանդություններ, քանի որ այն բարձր սպիտակուցային մթերք է։ Եթե երիկամները լավ չեն աշխատում եւ չեն կարողանում արտազատել միզաթթու, ապա դա կարող է բացասաբար ազդել մարմնի վրա: Հետեւաբար, արտազատման համակարգի, երիկամների հիվանդություններ ունեցող մարդիկ պետք է զգույշ լինեն եւ վերահսկեն իրենց սննդակարգը», – նշել է Իրինա Պիսարեւան:
Մասնագետը նշել է, որ որոշ հիվանդությունների դեպքում արգելք կա միայն մսի որոշ տեսակների հարցում։ Օրինակ, բարձր խոլեստերինի կամ սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրների դեպքում ճարպային տեսակները խորհուրդ չեն տրվում: Սննդակարգում կարող է լինել հնդկահավի միս, հավ կամ տավարի անյուղ միս: Պիսարեւան ընդգծել է, որ սննդակարգը կարգավորելու համար անհրաժեշտ է բժշկի հետ խորհրդակցել։