Ո՞ր մթերքներն են լավացնում օրգանիզմի վիճակը երիկամներում քարերի առկայության դեպքում
Advertisement 1000 x 90

Ո՞ր մթերքներն են լավացնում օրգանիզմի վիճակը երիկամներում քարերի առկայության դեպքում

Երիկամների քարերը կարող են առաջանալ բավարար քանակությամբ ջուր չխմելու, շատ կամ շատ քիչ մարզվելու, աղով կամ շաքարով հարուստ սննդակարգով, առանց շատ բանջարեղենի մեծ քանակությամբ կենդանական սպիտակուց ուտելու եւ նույնիսկ գիրության կամ քաշի կորստի վիրահատության պատճառով։

Մեծահասակների մոտ երիկամների քարերի ամենատարածված տեսակը կալցիումի օքսալատ քարերն են, ասում է դիետոլոգ Սիդնի Գրինը:

Ըստ Երիկամների ազգային հիմնադրամի՝ օքսալատը բնականորեն հայտնաբերվում է շատ մթերքներում, այդ թվում՝ մրգերի եւ բանջարեղենի, ընկույզների եւ սերմերի, հացահատիկի եւ հատիկեղենի մեջ:

Օքսալատի եւ կալցիումի համակցությունը, ավելի հավանական է, որ ստամոքսում եւ աղիքներում միմյանց հետ կապվի մինչեւ երիկամների մշակումը սկսելը: Սա նվազեցնում է երիկամների քարերի հավանականությունը:

Գրինը բացատրել է, որ ամենօրյա սննդակարգում կալցիումով հարուստ եւ օքսալատով հարուստ մթերքները համատեղելու եղանակներ կան:

Կանաչիները, հատկապես սպանախը, սովորաբար օքսալատների մեծ քանակություն ունեն: Ավելի շատ կալցիում ստանալու համար կանաչեղենը խառնեք կաթի, կովի կաթից կեֆիրի կամ կալցիումով հարուստ ընկույզի կաթի հետ, որպեսզի ստանաք անհրաժեշտ սննդանյութերը:

news.am