Տղամարդկանց մոտ տեստոստերոնի մակարդակը նվազեցնում են ընկույզը, հնդկաձավարը և լոբին, ասել է դիետոլոգ, սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Իննա Կոնոնենկոն։ Այս և տեստոստերոնը իջեցնող այլ մթերքների մասին նա զգուշացրել է «Մոսկվա 24»-ին տված հարցազրույցում։
Ըստ Կոնոնենկոյի՝ տեստոստերոնի ցածր մակարդակ ունեցող տղամարդիկ պետք է խուսափեն բետա-սիտոստերոլով հարուստ մթերքներ ուտելուց, մի նյութ, որը նվազեցնում է 5-ալֆա ռեդուկտազ ֆերմենտի ակտիվությունը, որն արագացնում է տեստոստերոնի վերածումը կենսաբանորեն ակտիվ ձևի: «Շատ բետա-սիտոստերոլ կա հնդկացորենի, սպիտակ երկարահատիկ բրնձի, վարսակի, գարու և ձավարի մեջ: Դրանցով հարուստ են լոբին, գետնանուշը, ոլոռը, լոբին և ոսպը»,- մանրամասնել է նա։
Նաև, շարունակել է սննդաբանը, ընկուզազգիներում շատ է բետա-սիտոստերոլը՝ ընկույզը, բրազիլական ընկույզը, հնդկական ընկույզը, պիստակը, պնդուկը, նուշը, քնջութի սերմերը և մակադամիան։ Այս նյութի պարունակությունը նաև մեծ է, հավելել է Կոնոնենկոն, բուսական յուղերում՝ արևածաղկի, ձիթապտղի, եգիպտացորենի, կտավատի, քնջութի և դդմի։ Բացի այդ, այն հանդիպում է սամիթում, արևածաղկի սերմերում, չիչխանում, եգիպտացորենի և ավոկադոյի մեջ, նշել է սննդաբանը։