Հարսնախոտը մորմազգիների ընտանիքի միամյա կամ բազմամյա խոտաբույսերի ցեղ է: ՀՀ-ում աճում է հիմնականում Սյունիքի, Տավուշի, Վայոց Ձորի և Լոռու մարզերում:
Բաղադրիչներ
Հարսնախոտի պտուղներ – 1 կգ
Շաքարավազ – 700 գ
Օշարակի համար
Ջուր – 500 գ
Շաքարավազ – 500 գ
Պատրաստման եղանակը
Հարսնախոտի պտուղներն իջեցնել եռացող ջրի մեջ և թողնել 2-3 րոպե, որից հետո հանել թասից և լցնել քամիչի մեջ, որպեսզի ջուրը հոսի:
Պատրաստել օշարակը, եռացնել 3-4 րոպե, քամել և տաք վիճակում լցնել թասի մեջ՝ պտուղների վրա:
Պտուղները թողնել օշարակի մեջ 3-4 ժամ՝ ծածկելով թանզիֆով, որից հետո ավելացնել 500 գ շաքարավազ, զգուշությամբ խառնելով՝ տաքացնել՝ մինչև շաքարավազի լրիվ հալչելը և եփել մոտ 10 րոպե:
Դրանից հետո վերցնել կրակից, թողնել 5-6 ժամ, ավելացնել ևս 200 գ շաքարավազ և եփել երկրորդ անգամ 10-15 րոպե:
Պատրաստի մուրաբան սառեցնելուց հետո լցնել մաքուր չոր բանկաների մեջ և փաթաթել թաղանթով և պերգամենտով:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը